Abiznis

Atlas grupa: Zaštitite 70.000 klijenata, novca ima preko 100 miliona

Povodom najave moratorijuma na isplate iz Atlas banke i IBM banke, Atlas Grupa na čelu sa Duškom Kneževićem uputila je danas javni apel ministru finansija Darku Radunoviću i guverneru Centralne banke Crne Gore Radoju Žugiću.
Atlas grupa: Zaštitite 70.000 klijenata, novca ima preko 100 miliona
Portal AnalitikaIzvor

"Ovim putem javno apelujemo da se zaštite klijenti Atlas Banke i Invest Banke Montenegro u vezi sa planiranim moratorijumom od strane privremene uprave Centralne Banke Crne Gore. Danas su se ispred filijala Atlas i Invest Banke formirali redovi klijenata koji su pokušavali da dobiju informaciju o svojim sredstvima ili da koriste sredstva sa svojih računa za svoje osnovne potrebe, a sve to nakon informacije od petka, 07.12.2018. da je u Atlas i Invest Banci uvedena privremena uprava od strane CBCG. Veliki broj klijenata ima račune samo kod ove dvije banke, što znači da je njihovo poslovanje i zadovoljavanje osnovnih životnih potreba takođe blokirano''-navedeno je u saopštenju Atlas grupe.

Kako navode, smatraju da će mjere CBCG dodatno urušiti cijeli bankarski sistem u Crnoj Gori.

''Osim toga što će Atlas i Invest Banci nanijeti nepopravljivu štetu. Atlas Banka i Invest Banka su održavale stabilnom svoju likvidnu poziciju, i pored blokiranih sredstava e-commerce trgovaca koja su bile obavezne da isključe iz obračuna likvidne aktive. Smatramo da CBCG i Ministarstvo Finansija treba hitno da reaguju, jer je u pitanju 70.000 klijenata, 1.000 zaposlenih u cijeloj Atlas Grupi i oko 2.000 studenata Univerziteta Mediteran koji imaju sredstva na računima koja koriste iz studentskih kredita. U pitanje je javni interes, povjerenje u bankarski sistem, i sigurnost državnih institucija koje osiguravaju sigurnost depozita i finansijsku stabilnost uopšte. Moguća sljedeća faza je da deponenti drugih banaka povuku svoje depozite sa ciljem da ih drže kod sebe. Obje Banke imaju veliki broj inostranih klijenata i obje banke posjeduju preko 100 miliona eura likvidnih sredstava, tako da najava moratorijuma izaziva čuđenje''- navode u saopštenju.

Apeluju na Ministarstvo Finansija i posebno CBCG da postupak privremene uprave u Atlas i Invest Banci svedu na realne i primjenljive okvire koji podrazumijeva aktivnu ulogu dosadašnjeg izvršnog menadžmenta.

''Smatramo neophodnim da privremena uprava omogući klijentima da koriste svoja sredstva sa računa u razumnoj mjeri. Upozoravamo da posljedice restriktivnih mjera prema građanima, privrednicima i njihovim sredstvima mogu biti fatalne za finansijski sistem i ekonomiju. Sve državne institucije svjedoci su preduzetih aktivnosti ove dvije banke na njihovoj sanaciji, koja traje već tri godine, a takođe i spremnosti Atlas Grupe na dogovore oko regulisanja važnih odnosa sa Državom Crnom Gorom kao što je odnos u vezi sa privatizacijom Kompleksa Meljine, zbog čega posebno čudi ovakva vrsta mjera od strane Centralne Banke. Ponovo zahtijevamo od Specijalnog policijskog tima i Specijalnog državnog tužioca da prestanu sa maltretiranjem zaposlenih u Atlas banci"- zaključili su u saopštenju.

Portal Analitika