Društvo

Dobri diplomatski odnosi podstiču ekonomsku saradnju

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao se sa ambasadorom Turske Serhatom Galipom. Susret je poslužio da se sumiraju utisci i rezultati saradnje u periodu mandata ambasadora Galipa u našoj državi.
Dobri diplomatski odnosi podstiču ekonomsku saradnju
Portal AnalitikaIzvor

Uz ocjenu da je saradnja u proteklom periodu bila na veoma visokom nivou, ambasador Galip je izrazio očekivanja da će se imenovanjem novog ambasadora Turske u Crnoj Gori,  komunikacija i dalje odvijati na kvalitetan način i uz podršku crnogorskih institucija.

Kako je ambasador istakao, podaci pokazuju značajan rast trenda robne razmjene i fokus će i dalje biti na snaženju privredne saradnje dvije zemlje. “U 2017. godini Turska je bila rangirana na 9. mjestu kao strani investitor u Crnoj Gori, a podaci za devet mjeseci 2018. godine pokazuju da je Turska na trećem mjestu. Ovo je konkretni rezultat kvalitetnih političkih i diplomatskih odnosa, a očekujem da u 2019. godini ulaganja turske privrede budu još značajnija.” naglašava Galip.

Ministar Nurković se zahvalio na  zalaganju i angažovanju ambasadora Galipa u razvijanju diplomatskih i prijateljskih veza Crne Gore i Turske. “Apel koji turske diplomate upute turskim privrednicima prezentujući našu državu kao stabilnu investicionu destinaciju od velikog je značaja”, istakao je Nurković. Posebno su nam važna ulaganja u sjever Crne Gore, imajući u vidu mogućnosti koje postoje, ali probleme sa kojima se građani ovog dijela Crne Gore susreću.

“Rad resora saobraćaja stvara pretpostavke za bolji kvalitet života građana, u prvom redu mislim na izgradnju i održavanje putne infrastrukture, gdje je svakako važno dalje raditi na realizaciji projekta izgradnje autoputa Bar Boljare. Snažniji razvoj sjevera Crne Gore uticaće na razvoj čitave države “ naglasio je ministar Nurković.

Tokom sastanka bilo je riječi o saradnji u drugim sektorima, u oblasti obrazovanja postoji kvalitetan program podrške crnogorskim studentima u Turskoj. Kako je ambasador naglasio, turska vlada izdvaja određena sredstva za finansiranje ovakvih programa i na nama je da zajednički unapređujemo i kreiramo ovakve i slične projekte. 

Portal Analitika