Crna hronika

Erogen Brajović Jonskom za ubistvo nudio 50 kilograma marihuane i range rover

Pred Višim sudom u Podgorici za dva dana naći će se članovi kriminalnih grupa koju SDT tereti da je planirala izvršenje mnogih likvidacija, a navodni šefovi tih grupa su Nikšićanin Ranko Radulović, albanski državljanin Erogen Brajović i Kotoranin Igor Vukotić.
Erogen Brajović Jonskom za ubistvo nudio 50 kilograma marihuane i range rover
Dnevne novineIzvor

U optužnici SDT-a, koja obuhvata 19 optuženih, između ostalog sadržan je i iskaz svjedoka saradnika pod kodnim imenom Jadranko Jonski, koji je prema optužnom aktu bio zadužen da izvrši ubistvo Vjekoslava Lambulića po nalogu Erogena Brajovića. Osim Jonskog, članovi Brajovićeve grupe, prema tvrdnjama SDT-a postali su i Zlatko Matanović i Stefan Perović.

U optužnom aktu se navodi da je Erogen Brajović stvorio kriminalnu grupu, a sebi odredio više zadataka da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, da daje naredbe i uputstva pripadnicima kriminalne organizacije za izvršenje krivičnih djela, ali i da obezbjeđuje novac za njihovo izvršenje. Matanović je navodno bio zadužen da vrbuje članove kriminalne grupe, pridobio je svjedoka saradnika Jonskog za pripadnika kriminalne organizacije, predstavivši Brajovića kao moćnog čovjeka i kriminalca koji će imati posla za njega u Crnoj Gori.

Potom je Jonski sa Matanovićem otišao u Skadar kod Brajovića, “jednog od opasnij ih ljudi u Albanij i koji se bavi ubistvima, iznudama, švercom droge i zelenašenjem”.

Prvi zadatak za svjedoka saradnika je bio prenošenje pet do 10 kilograma skanka iz Albanije za Crnu Goru, da bi potom u decembru 2017. Brajović u Skadru, kako navodi SDT, u realizaciji plana svoje kriminalne organizacije sa umišljajem podstrekao svjedoka saradnika da liši života Lambulić Vjekoslava (Labula Veljko).

Naime, kako tvrdi Specijalno tužilaštvo, Brajović je nagovorio Jonskog da liši života Lambulića, a sve iz niskih pobuda zbog osvete za ubistvo brata od strica Aleksandra Brajovića ubijenog 15. avgusta u Podgorici, čije ubistvo nije otkriveno, predstavljajući mu da je likvidaciju Brajović Aleksandra naložio Vjekoslav Lambulić. Tom prilikom, navodi se u aktu Tužilaštva, Brajović je Jonskom ponudio 50 kilograma marihuane i jednog “range rovera” što je ovaj prihvatio i sa Stefanom Perovićem, pokušao da ubije Lambulića iz koristoljublja.

To djelo počinili su, prema optužnici, tako što je Perović 8. februara 2018. iznajmio vozilo “polo lupo”, skinuli su registarske oznake i postavili ukradene, potom pratili Lambulića izvđali teren, mjesto gdje stanuje i izlazi, pa kad su ga kritične noći primijetili u bašti hotela “Hilton” odvezli su se do stambene zgrade Vektra gdje Lambulić stanuje. Tu je ostao da čeka svjedok saradnik Jonski naoružan pištoljem CZ kalibra 7,62 mm, dok se Perović vratio da prati kretanje Lambulića.

“Perović je obavijestio svjedoka saradnika da Lambulić napušta Hilton i odvezao se do zgrade Simpo kako bi ga sačekao nakon izvršenja krivičnog djela. Svjedok saradnik je, nakon što je Lambulić izašao iz vozila “golf VII” na parking prostoru kod zgrade Vektra, prišao i iz pištolja ispalio pet projektila u njegovom pravcu”, navodi se u optužnici.

Lambulić tom prilikom nije pogođen. Perović i svjedok saradnik pobjegli su u iznajmljeni stan u naselju City kvart, a potom se svjedok saradnik neko vrijeme krio u kod Brajovića u Albaniji.

Kako likvidacija nije izvršena, Brajović je opet tražio od svjedoka saradnika i Perovića da do kraja sprovedu namjeru da ubiju Lambulića, pa su dogovorili da ubistvo izvrše postavljanjem eksplozivne naprave ispod njegovog vozila. Perović i Jonski su, prema tvrdnjama Tužilaštva, eksplozivnu napravu nabavili u Novom Sadu, za šta su od Brajovića dobili 20.000 eura.

SDT u optužnici navodi da se Brajoviću, Vukotiću i Mršiću sudi u odsustvu jer su nedostupni crnogorskim istražnim organima.

Portal Analitika