Crna hronika

U većini slučajeva motiv je novac

Za protekle četiri godine pred Višim sudom u Podgorici formirana su tri predmeta za krivično djelo otmica, na osnovu kojih su podignute dvije optužnice, a donijeta je jedna presuda kojom su orkivljeni osuđeni na četiri i pet godina zatvora. Prema sudskoj statistici, u jednom slučaju krivično djelo je prekvalifikovano u nasilničko ponašanje u sticaju sa protivpravnim lišenjem slobode. Tokom navedenog perioda nije bilo oslobađajućih odluka niti sporazumnih priznanja krivice.
U većini slučajeva motiv je novac
PobjedaIzvor

PRAKSA

Advokat Dušan M. Jovović objašnjava da ovo krivično djelo nije mnogo zastupljeno kod nas, kao i da je motiv počinilaca uglavnom sticanje imovinske koristi. - Oni koji se nađu pred sudom za ovo krivično djelo brane se uglavnom time da je riječ o ,,samovolji druge strane“, odnosno da ne postoji motiv, kao i da nije bilo korišćenja sile, prijetnje ili obmane - kaže Jovović.

On navodi da su kazne za kvalifikovane oblike ovog krivičnog djela preblage. - Otmica je krivično djelo koje je u naše krivično zakonodavstvo uvedeno 1977. godine. Do tada su slučajevi otmice bili kvalifikovani kao neka druga krivična djela. Prema zakonskoj definiciji, suština otmice se ogleda u primjeni sile, prijetnje, obmane ili nekog drugog načina da se neka osoba odvede ili zadrži.

Namjera je da se od te osobe ili drugog lica iznudi novac ili druga imovinska korist. Takođe, motiv može da bude namjera da se oteti ili neka druga osoba prinude da nešto učine. Za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina – pojašnjava on.

POSLJEDICE

Kako pojašnjava naš sagovornik, ako je oteta osoba zadržana duže od deset dana ili je prema njoj postupano na svirep način, teško joj je narušeno zdravlje ili su nastupile druge teške posljedice, zaprijećena je kazna od dvije do 12 godina. Ista kvalifikacija se odnosi na slučaj otmice maloljetne osobe. -Ako je prilikom otmice nastupila smrt ili je u djelu učestvovalo više osoba na organizovan način, počinilac može da dobije od pet do 15 godina zatvora – navodi Jovović.

Prema njegovim riječima, otmica pored upotrebe sile ili prijetnje, može biti izvedena odvođenjem ili zadržavanjem protivno volji žrtve. - Ovo djelo obuhvata i namjeru da se od otetog ili nekog drugog iznudi novac ili druga imovinska korist. Postojanje namjere je i kriterijum za razgraničenje sa krivičnim djelom terorizma, čija radnja izvršenja takođe može biti otmica nekog lica, ali mora biti povezana sa nekim političkim ciljevima – dodaje on. Kako ističe, postoje i slučajevi kada se prijeti ubistvom ili teškom tjelesnom povredom otetoj osobi.

Portal Analitika