Društvo

Crna Gora doprinosi široj stabilnosti regiona

To što Crna Gora želi da doprinese NATO misiji KFOR na Kosovu je veoma pozitivna stvar, jer na taj način vaša zemlja želi da doprinese široj stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, saopšteno je iz NATO-a.
Crna Gora doprinosi široj stabilnosti regiona
PobjedaIzvor

Na pitanje da prokomentariše nedavne ocjene srpskih zvaničnika koji su kazali da je slanje crnogorskih vojnika na Kosovo ,,neprijateljski gest“, visoki zvaničnik Alijanse iz Brisela kazao je da Crna Gora samostalno donosi svoje odluke. - Crna Gora je suverena država i na njoj je da odluči šta želi da radi sa svojim bezbjednosnim snagama - saopštio je NATO zvaničnik na brifingu sa crnogorskim novinarima u Briselu. Crna Gora je u okviru misije KFOR poslala svoja dva oficira, što je izazvalo žestoke reakcije iz Srbije. Na pitanje Pobjede o potencijalnom zaoštravanju odnosa dvije zemlje zbog takvih stavova, naš sagovornik kaže da se nada da to neće pokvariti odnose među susjedima. - Svaka situacija je jedinstvena, ali se nadam da neće doći do pogoršanja odnosa.

 Mislim da Srbija razumije da je sigurno i bezbjedno Kosovo u svačijem interesu i da svako ko doprinosi KFOR-u da se postigne bezbjednost, donio je dobru odluku - kazao je isti zvaničnik. Govoreći o budućnosti misije KFOR na Kosovu, zvaničnik je kazao da ,,nema kristalnu kuglu“, ali da će KFOR morati da ostane na Kosovu koliko god trebalo da se obezbijedi sigurno, stabilno okruženje. - Mislim da nema sumnje da će uspješno okončanje dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU značajno pomoći sveukupnoj situaciji - naveo je on. Povodom promjena u sastavu KFOR-a, zvaničnik navodi da u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, nije neobično da broj pripadnika KFOR-a fluktuira, gore i dolje. - Bez sumnje je da je od ključne i nepromjenljive važnosti održavanje bezbjednog okruženja i omogućavanje slobode kretanja za sve na Kosovu - ističe on. Ovaj zvaničnik, koji je nedavno boravio na Kosovu i Metohiji, gdje je razgovarao sa saradnicima Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, kaže da je odluka Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije „samo jedna od brojnih stvari koje trenutno uvećavaju napetosti“.

- NATO želi napredak dijaloga između Beograda i Prištine i sve što ga ugrožava nas brine - rekao je on. Kada je riječ o izvještajima u kojima se govori o stvaranju kosovske vojske, zvaničnik NATO-a navodi da je njegovo „razumijevanje“ da ona neće biti formirana ovog mjeseca, već da je u toku zakonodavni postupak, „poslije kojeg ide tranzicioni period Kosovskih bezbjednosnih snaga koji će trajati 10 godina“. - Mislim da vojska Kosova neće biti formirana u decembru. Postoje tri zakona koja su trenutno u zakonodavnom procesu. Postoji očekivanje da će oni krajem mjeseca biti usvojeni. Tada će početi tranzicioni proces od deset godina da bi se transformisale Kosovske bezbjednosne snage. Nema govora da oni postanu vojska kada se usvoje zakoni, to je dug proces - rekao je ovaj zvaničnik.

Srbija sjedi na dvije stolice

Govoreći o saradnji NATO-a i Srbije, ovaj zvaničnik kaže da se odnosi stalno unapređuju, ali da srpski zvaničnici imaju problem jer ,,sjede na dvije stolice“. - S jedne strane, hoće jačanje saradnje sa Evropskom unijom i NATO, a istovremeno se suočavaju sa lošim sjećanjima iz prošlosti, gubicima, ožiljcima… Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je dovoljno pametan da to riješi i povede zemlju u transatlantsku budućnost, jer druge budućnosti ona nema - objasnio je on dodajući da su Srbiji „potrebni lideri koji imaju mudrost da vide budućnost“.

Upitan da prokomentariše nedavnu najavu ministra odbrane Aleksandra Vulina da će Srbija smanjiti nivo saradnje sa KFOR-om, sagovornik Pobjede je konstatovao da mu ,,nije poznato da se to dešava“.

Portal Analitika