Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Crna hronika

Mandić označen kao saučesnik u ubistvu Lenca

Nikšićanin Ranko Radulović planirao je, kako se osnovano sumnja, likvidacije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, njegovog sina i braće Vilotijević, dok su mete Kotoranina Igora Vukotića, prema optužnom aktu, bili visokopozicionirani službenici bezbjednosnog sektora – Zoran Lazović, Duško Golubović, Duško Koprivica, njegov sin i osobe iz kavačkog klana. Albanski državljanin Erogen Brajović sumnjiči se za pripremanje ubistva Vjekoslava Lambulića. Škaljarski kriminalni klan, na čijem je čelu bio Vukotić, prema osnovanim sumnjama istražitelja, imao je dogovor sa grupom Radulovića da razmjenjuju alibije – kako bi jedni u korist drugih izvršavali likvidacije i tako ostali neotkriveni.
Foto: Pobjeda
Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

U optužnom aktu koji je napisan na 100 strana, a u koji je Pobjeda imala uvid, jasno su naznačene uloge devetnaest optuženih, njihova zaduženja, a od dokaza su predočeni iskaz svjedoka saradnika kodnog imena Jadranko Jonski, iskazi svjedoka, brojni nalazi iz Forenzičkog centra, zapisnici o prelasku državne granice i odbrane okrivljenih.

Nikola Mandić se, prema navodima iz optužnog akta, tereti da je učestvovao u ubistvu Gorana Lenca u Kotoru 16. septembra 2017. godine. Za ubistvo Lenca već je podignuta optužnica protiv Nikole Mršića, ali je ovim aktom Nikola Mandić označen kao saučesnik.

Mršić je označen kao direktni egzekutor, dok se Mandić tereti za nabavku pištolja i organizovanje bjekstva.

O ulozi Mandića u ubistvu Lenca svjedočio je Jadranko Jonski, koji je naveo da mu se Mandić, pošto su bili bliski i vjerovali jedan drugome, povjerio. Mandić mu je, kako je ispričao svjedok sradanik, kazao da je on sa Mršićem učestvovao u ubistvu Lenca.

Što „škaljarci“ zamjeraju Koprivici

Policijski službenik Duško Koprivica dao je iskaz u svojstvu svjedoka navodeći da je odnos sa Radulovićem bio profesionalan i u duhu povjerenja jer je radio na slučajevima koji su se odnosili na ranije sukobe između porodica Vilotijević i Radulović. Četiri do pet godina unazad Radulović je Koprivici sugerisao da ima osjećaj da bi ga Koprivičin sin napao jer se druži sa jednim od braće Vilotijević.

Koprivica je negirao to uz obrazloženje da je Strahinja vršnjak sa jednim od braće Vilotijević, koji dolazi u njegov objekat „Van Gog“. Koprivica je izjavio da je čuo da je krajem 2016. godine Radulović izjavio da su u ubistvo Đuričkovića na Cetinju umiješani ,,kavačani“ – Duško Roganović i njegov brat Vlado. Kako je u međuvremenu njegova kćerka počela da živi sa Duškom Roganovićem, Koprivica je pozvao na razgovor Ranka Radulovića koji je negirao da je to izjavio za Duška, ali mu je saopštio „da je Vlado umiješan u ubistvo Đuričkovića i da je njegov otac kum Kićuna Vilotijevića, njegovog krvnika“.

Svjedok Koprivica je kazao da je nakon pokušaja ubistva Duška Roganovića pomislio da je „tome doprinio Ranko Radulović prethodnom pričom o Duškovoj umiješanosti u ubistvo Đuričkovića“, pa je pozvao advokaticu Radulovića da je pita u vezi sa tim na što je dobio odgovor da Radulović to ne bi učinio jer Koprivicu cijeni, poštuje i ima povjerenja u njega.

U jesen 2017. godine Koprivica je dobio poziv od Ranka Radulovića da ga posjeti u bolnici u Brezoviku gdje se nalazio na liječenju u vrijeme izdržavanja zatvorske kazne. Radulović mu je tada saopštio da se negativno komentariše boravak Duška Roganovića u kući Koprivice, a koji je tu boravio mjesec i po, u ljeto 2017. godine, kao i dolazak nekih osoba.

Koprivica je saopštio da je dok je Duško boravio u njegovoj kući na objekat postavio kamere iz straha da neko ponovo ne pokuša Roganovićevu likvidaciju.

Policijski službenik je ispričao da ga je, kada se pojavila u javnosti priča o svjedoku koji je progovorio o poslovima Radulovića, pozvala advokatica Mijanović i prenijela da njen klijent želi da se sretne sa njim. Koprivica je pristao, ali je susret uslovio njenim prisustvom.

Istog dana Koprivičinim vozilom su – Radulović, Koprivica i Mijanović razgovarali u vožnji ka skijalištu Bukovik. Tada mu je Radulović kazao da Koprivici zamjeraju svi ,,škaljari jer je za vrijeme boravka Duška Roganovića u njegovoj kući tu bio „štab i okupljanje kriminalaca“, te da su kovali plan i da je on svemu bio logistika.

Radulović mu je na kraju razgovora kazao da su „vremena teška“ i „da jedan drugome treba da pripaze porodice“ pri čemu je Koprivica, kako navodi, osjetio strah.

Perovića dovode u vezu sa pokušajem ubistva Duška Roganovića

Stefan Perović tereti se i da je pomogao za sada neidentifikovanoj osobi iz škaljarskog klana da na svirep i podmukao način ubije Duška Roganovića u Herceg Novom, 25. aprila 2017. godine.

Kako su pokazali nalazi iz istrage, Perović je za 20.000 eura od osobe iz Novog Sada nabavio eksplozivnu napravu velike razorne moći i na Primorju je predao članu škaljarskog klana, koji je postavio pod vozilo „golf 5“ kojim je upravljao Duško Roganović.

Ljekari su uspjeli da spasu život Roganoviću, ali su mladiću amputirane obje noge.

Perović je pred tužiteljkom Radović negirao umiješanost u pokušaj ubistva Roganovića. Sjeća se da je u tom periodu bio maturant i da je u Novi Sad išao na sajam poljoprivrede. Stefanu Peroviću se na teret stavlja krivično djelo teško ubistvo u pokušaju pomaganjem i nedozvoljeno držanje oružja.

Svjedok saradnik Jadranko Jonski tokom saslušanja naveo je da je bio sa Rankom Radulovićem, njegovim sinom i Nikolom Mandićem u lokalu „Tani“ kada je u eksploziji povrijeđen Duško Roganović.

Prema riječima svjedoka saradnika, Ranko Radulović se tome smijao i rekao je „da su to zaslužili“. Nakon toga je Nikola Mandić po Radulovićevom nalogu postavio komentar na portalu Vijesti: „Kad mu je Katnić drug smanjio robiju sad neka mu doda noge, smanjio mu je za jedne lakovane cipele“.

Perović je optužen i da je 20. aprila ove godine sa svjedokom saradnikom Jadrankom Jonskim opljačkao poštu na Zabjelu u Ulici 27. marta odakle su ukrali 470 eura. Perović je tada, prema sumnjama istražitelja, uz prijetnje pištoljem ukrao novac, dok mu je Jonski čuvao stražu i povezao ga nakon pljačke. Peroviću se na teret stavlja da je počinio i krivično djelo razbojništvo.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika