Region

Protest "Stop krvavim košuljama" u Beogradu

Na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu okupili su se učesnici protestne šetnje "Stop krvavim košuljama".
 Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić
Beta, B92Izvor

Protestna šetnja je organizovana zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera ljevice Srbije Borka Stefanovića i dvojicu njegovih saradnika, ali i nasilja u državi.

Učesnici skupa ispunili su plato ispred fakulteta i nose veliki transparent "Uvijek pištaljka, nikad više puška", kao i manje na kojima piše "Majo, Marijane", "Za vladavinu prava i pravde", "Gašić Bata u mraku te savata".

Pojedinci nose zastavu Srbije, duvaju u pištaljke, a razvili su i transparente "RIP perači prozora", "Neonaci Naprednjaci", "Bando krvava", "Zašto ćutiš Evropo","Dolje vlada, svom snagom u glavu", "Otvorite medije za glavu opozicije" i "Svom snagom u glavu".

protest-beograd

Okupljenima će se obratiti košarkaški trener Duško Vujošević, kao i glumci Branislav Trifunović i Mirjana Karanović.

Poslije toga će, kako je Savez za Srbiju naveo u pozivu na skup, uslijediti šetnja sa Studentskog trga, preko Terazija, pored Skupštine Srbije i zgrade Radio-televizije Srbije.

Savez za Srbiju je u pozvao nezadovoljne građane da učestvuju u "građanskoj, nestranačkoj šetnji" organizovanoj "u znak protesta protiv krvavih košulja i nasilja aktuelne vlasti".

Poruka koju žele da "dostojanstveno i civilizovano" pošalju sa proteste je da uvrede i prijetnje nijesu njihov rječnik, da metalne štangle nijesu njihovi rekvitiziti, da "krvave košulje" ne smiju postati zastava Srbije, kao i da nasilje ne smije postati "vladajući ambijent", navedeno je u pozivu.

Stefanović i još dvojica stranačkih kolega napadnuti su 23. novembra u Kruševcu pred tribinu Saveza za Srbiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je potom da su uhapšeni M. Ž. (30) i D. G. (31) koji su osumnjičeni za napad na Borka Stefanovića i još nekoliko mladića, a ministar Nebojša Stefanović sjutradan je rekao da su u roku od dva sata nakon tog incidetna uhapšena trojica Kruševljana.

Portal Analitika