Zanimljivosti

Na tragu smo Kleopatrine grobnice u Aleksandriji

Pronašli smo u najnovijim istraživanjima u Aleksandriji neke figure koje jako podsjećaju na poznati lik Kleopatre sa novčića i vjerujem da bismo tamo mogli da otkrijemo grobnicu (egipatske carice) Kleopatre i (rimskog vojskovođe) Marka Antonija, izjavio je najpoznatiji egiptolog na svijetu Zahi Havas u zemunskom pozorištu Madlenianum, prenosi Tanjug.
Foto: M. Petrović
Foto: M. Petrović
Tanjug/Politika Izvor

Ovaj rijetko nadareni arheolog, bivši generalni sekretar Visokog savjeta za starine Egipta i prvi ministar za starine Egipta održao je predavanje o uzbudljivim arheološkim avanturama s tajnama drevne egipatske civilizacije čijem otkrivanju je posvetio život.

 

„Egipat je sigurna zemlja u kojoj je tek 30 procenata starina do sada otkriveno. Niko nije siguran što se krije ispod pijeska u Egiptu. Svakog momenta su različita arheološka čuda moguća. Pridružite nam se„ kazao je Havas.

 

Slavni arheolog ističe da je u arheologiji najvažnije da se otkrije istina, a ne da se vjeruje u različita atraktivna nagađanja.

„Zajedno sa svojim timom detaljno sam skenirao Tutankamonovu mumiju i otkrićima razbio do tada uvriježeno mišljenje da je ubijen. Istina je da je Tutankamon imao deformitet stopala i da je sjedeći lovio zvijeri. Imao je malariju i preminuo je u 19. godini u nesreći koja ga je zadesila u lovu. Definitivno nije ubijen” kazao je Havas.

On je potvrdio da sada pravi DNK stablo Tutankamona.

„Od svake mumije koje smo iskopali u blizini mjesta gdje je živio, uzimamo DNK materijal i provjeravamo ko su mu otac i majka. Vjerujem da smo blizu rješenja” kazao je Havas i dodao da uvijek ide 150 ili 200 metara ispod zemlje - jer vjeruje da se grobovi i mumije nalaze upravo tu.

 

„Imam namjeru da skeniram unutrašnje prostorije najveće piramide jer postoje tajni prolazi unutra nje. Takođe postoje tajni prolazi i ispod piramida. Otkrili smo da je Sfinga napravljena od jednog čvrstog kamena i da ispod nje nema ništa. Nikakve pogrebne prostorije se ne nalaze ispod Sfinge”, kazao je Havas.

 

Prema njegovim riječima, na izgradnji piramida radili su plaćeni radnici.

„Nasuprot pretpostavkama da su piramide gradili robovi u teškim uslovima, otkrili smo da su ta arhitektonska čuda gradili plaćeni radnici. Oni su uglavnom spavali na otvorenom u razdvojenim četvrtima... Posebno su interesantni crteži tih radnika na različitoj grnčariji na kojima su naga ženska tijela. Ti radnici su bili odvojeni od svojih kuća i žena po šest mjeseci i mislili su na seks”, kazao je Havas.

On je tokom predavanja rekao i da su brojne zvijezde šou biznisa i svjetski zvaničnici bili njegovi gosti.

„Šakira, Bijonse, Vil Smit, Barak Obama, Lejdi Di... svi oni su bili fascinirani artefaktima koje su vidjeli u Egiptu. Džordž Lukas, koji je stvorio serijal filmova o Indijani Džonsu, pitao me je zašto je kopija mog šešira prodavanija u svijetu od kopije šešira koji nosi Harison Ford oživljavajući Indijanu Džonsa na velikom platnu. Rekao sam mu da je to logično, jer moj šešir na glavi nosi pravi arheolog, a Harison Ford je samo glumac”, zaključio je Havas.

Portal Analitika