Kultura

Sjutra zatvaranje trećeg Podgorica film festivala

Podgorica film festival - festival dugometražnog i kratkog igranog filma u glavnom gradu biće svečano zatvoren sjutra, devetog decembra u Kulturno informativnom centru „Budo Tomović“.
Sjutra zatvaranje trećeg Podgorica film festivala
Portal AnalitikaIzvor

Za 20 časova zakazana je crnogorska premijera kratkometražnog igranog film “Put” mladog reditelja Senada Šahmanovića.

„Put” je priča o sazrijevanju iz dvije perspektive - napuštenog sina i oca koji ga je napustio. Otac je emigrirao u inostranstvo u potrazi za boljim životom, što ga je udaljilo od porodice i prijatelja, ali suočen sa teškom bolešću, osjeća potrebu za iskupljenjem. Sa druge strane je ćutljivi dječak koji se stara o sebi i svojoj babi, uz pomoć komšije Janka. Život ga je pretvorio u odraslog čovjeka prije vremena. Otac dolazi u Crnu Goru skupljajući hrabrost za susret sa sinom.

U filmu glume: Branimir Popović, Mirko Vlahović, Nebojša Ilić, Tatjana Torbica, Petar Vlahović, Omar Bajramspahić, Nikola Perišić, Milan Šofranac i Momo Pićurić a scenario potpisuje Stefan Bošković.

podgorica-film-festival-2

Nakon filma “Put”, biće prikazan hrvatski film "Comic Sans" čiju režiju potpisuje Nevio Marasović.

Nakon uzaludnih pokušaja da popravi svoj odnos sa djevojkom, Alan Despot (30), uspješni grafički dizajner, ide na ostrvo Vis, gdje je rastrzan između ekscentričnog oca, bivše djevojke i nove vjerenice. Usled novonastale situacije i okolnosti, Alan posmatra svoj život sa drugačije tačke gledišta.

Na Pulskom filmskom festivalu, "Comic Sans" je osvojio nagradu publike “Zlatna” vrata sa prosječnom ocjenom čak 4,92 a na Međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu dobio je Nagradu žirija filmskih kritičara Nebojša Đukelić koja se dodjeljuje za najbolji film iz regije.

Posljednji film koji će biti prikazan na 3. Podgorica film festivalu biće “Jeste li gledali moj film?” Pol Anton Smita.  

Ispričan u potpunosti kroz nađene snimke, „Jeste li pogledali moj film?“ je ljubavno pismo čaroliji i snazi filmskog iskustva koje zajedno doživljavaju stranci u mraku. Od žurbe gledalaca da zauzmu mjesto u sali do staloženosti projekcioniste u kabini, režiser i montažer Pol Anton Smit donosi priču o odlasku u bioskop okrećući kameru prema publici. Smit se koristi kultnim i nepoznatim scenama iz više od hiljadu filmova svih žanrova, tokom 80 godina kinematografije, kako bi prikazao svu romantiku, misteriju i haotičnost naše kolektivne mašte.

Na Koktelu zatvaranja nastupiće Gump & Boris sa početkom u 23 časa u Ethno Jazz klubu “Sejdefa”.

Ulaz slobodan.

Portal Analitika