Politika

Odluka o privremenoj mjeri početkom sedmice

Vijeće Ustavnog suda Crne Gore rješavaće početkom naredne sedmice po žalbama advokata Nebojše Medojevića i Milana Kneževića prijedloge za obustavu izvršenja pojedinačnih akata Višeg suda kojima je određena zatvorska kazna dvojici poslanika Demokratskog fronta zbog odbijanja da svjedoče u postupcima koji se protiv njih vode, saznaje Pobjeda.
Odluka o privremenoj mjeri početkom sedmice
PobjedaIzvor

U srijedu je Ustavni sud formirao predmet po ustavnim žalbama advokata Miroja Jovanovića i Dušana Radosavljevića zastupnika Nebojše Medojevića, a Mevlida Muratović je određena da bude sutkinja izvjestilac.

Advokati su, osim rješavanja spora da li je lišavanjem slobode poslanika Medojevića povrijeđeno ustavno pravo, zatražili da Ustavni sud obustavi izvršenje kazne zatvora do okončanja rješavanja žalbe u meritumu.

PREDMET U četvrtak je formiran predmet po žalbama advokata Milana Kneževića, a sudija izvjestilac Milorad Gogić je, kako saznaje naš list, već nakon 24 sata predao mišljenje Vijeću Ustavnog suda o razlozima za donošenje takozvane privremene mjere, odnosno obustave izvršenja kazne zatvora za Milana Kneževića.

Izvori Pobjede iz Ustavnog suda nijesu željeli da otkriju stav sudije izvjestioca, ali je - sudeći po brzini formiranja mišljenja – gotovo izvjesno da sudija Gogić ocjenjuje da bi Ustavni sud trebalo da se prvo izjasni o mjeri obustave kazne ,,statusnog zatvora“ za poslanika Kneževića, koji se inače već devet dana nalazi u zgradi Skupštine Crne Gore.

Zanimljivo je da je sudija Gogić mišljenje dostavio znatno ranije od koleginice Muratović, što nagovještava da je bio fokusiran na rješavanje zahtjeva o mjeri prestanka zatvorske kazne do okončanja postupka po ustavnoj žalbi.

Shodno članu 63 Zakona o Ustavnom sudu, ova institucija može izuzetno da obustavi izvršenje pojedinačnih akata Višeg i Apelacionog suda u slučaju da sud procijeni da bi daljim izvršenjem kazne ,,nastupile neotklonjive štetne posljedice“.

Međutim, u praksi Ustavnog suda do sada nije zabilježen slučaj da je, prije konačnog rješavanja po ustavnoj žalbi, donošeno rješenje o obustavi izvršenja pojedinačnih odluka Višeg ili Apelacionog suda.

Nebojša Medojević je u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu od petka 30. novembra, na izdržavanju kazne ,,statusnog zatvora“ do 60 dana zbog odbijanja da svjedoči o vlastitim tvrdnjama da je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša podmitio sa 100.000 eura specijalnog tužioca Milivoja Katnića kako bi se oslobodio pritvora.

VIŠI SUD U međuvremenu, Viši sud u Podgorici izrekao je Medojeviću još jednu dvomjesečnu kaznu zatvora jer je takođe odbio da svjedoči povodom vlastitih tvrdnji da je glavni y Shodno članu 63 Zakona o Ustavnom sudu, ova institucija može izuzetno da obustavi izvršenje pojedinačnih akata Višeg i Apelacionog suda u slučaju da sud procijeni da bi daljim izvršenjem kazne ,,nastupile neotklonjive štetne posljedice“ specijalni tužilac Milivoje Katnić ,,učestvovao u ratnom zločinu na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine“.

Drugi poslanik DF-a Milan Knežević neprekidnim boravkom u zgradi crnogorskog parlamenta od 30. novembra izbjegava odlazak u ZIKS jer mu je Viši sud odredio kaznu zatvora do 60 dana jer je odbio da da iskaz na sudu povodom svojih tvrdnji da mu je ,,jedan sudija Višeg suda nudio 10.000 eura kako bi ga oslobodio pritvora“.

Portal Analitika