Kužina

Kako da smanjite bacanje hljeba? Od starog napravite novi!

Većina ljudi osjetljiva je na bacanje hrane, posebno hljeba. Često se na ovim prostorima stari hljeb koristi na sve moguće načine, samo kako se ne bi bacio - od pohovanog hljeba, šnicli do prezli.
Kako da smanjite bacanje hljeba? Od starog napravite novi!
Agroklub.com
Agroklub.comAutor
Agroclub.comIzvor

I drugi narodi imaju jela koja prave od starog hljeba. U Italiji je to panzanella, na Bliskom Istoku fattoush, u Grčkoj skordalia, a u Engleskoj puding. Ipak, nikada do sada niijsmo čuli da se od starog hleba može napraviti - novi hleb. To upravo rade u GAIL's pekarama u Londonu, a sve kako bi manje bacali hleba.

Otpadni hleb

Roz Bado, razvojni pekar u GAIL'su pravi uobičajeno tijesto od kanadskog pšeničnog brašna, slada i kisjelog tijesta (startera), a zatim u njega dodaje nešto što se zove "hljebna kaša" - razmrvljene sitne ostatke starog hljeba. Konačni rezultat su vekne od 750 grama čiju trećinu čini zapravo stari hljeb, piše The Guardian

"Zovemo ga otpadni hljeb. To može zvučati malo čudno, ali mislim da smo na taj način iskreni i jasni prema svojim kupcima. Ponovnom upotrebom starog hljeba stvaramo novi, jestivi hljeb, koji je načinjen od materijala iz sopstvenih pekara, što znači da tačno znamo što je u njemu i odakle dolazi", kaže Bado, otkrivši da mu je trebalo devet mjeseci da razvije tehniku i recept.

Svaki hljeb ima malo drugačiji ukus

Jedan od kritičara je čak komentarisao da mu je otpadni hljeb ukusniji od običnog hleba, a Bado kaže da su otpaci koje koriste svaki dan različiti, pa svaki hljeb ima malo drugačiji ukus.

U međuvremenu, ova pekara donira neprodat hleb u 40 dobrotvornih organizacija na londonskom području, a ono što se ne donira, odlazi u otpadni hleb.

Možda ovo bude podsticaj i za domaće pekare, ili barem one koji u kućnoj radinosti mijese hljeb. Ako ništa drugo, hljeb uvek možete ostaviti pticama, koje se teško snalaze za hranu tokom zime.

Fotografija: FB/GAIL

Portal Analitika