Abiznis

CBCG uvela prinudnu upravu u Kneževićeve Atlas i Invest banku

Centralna banka uvela je jutros prinudnu upravu u Atlas banku, koje kontroliše biznismen Duško Knežević, saznaje Portal Analitika. Prinudna uprava je uvedena i u Invest banku Montenegro, koju takodje kontroliše Knežević.
CBCG uvela prinudnu upravu u Kneževićeve Atlas i Invest banku
Portal AnalitikaIzvor

Kako saznajemo, CBCG je uvela prinudnu upravu u Atlas banku, jer je nivo solventnosti  pao na tri odsto. CBCG je odluku o privremenoj upravi u Atlas i IBM-u  donijela na osnovu ranijih kontrola koje po pokazale da nivo kapitala kojim banka raspolaže ne odgovara nivou rizika njihovog poslovanja.

Iz CBCG je u medjuvremenu saopšteno da su uzimajući u obzir utvrđene činjenice u cilju zaštite interesa deponenata i sprečavanja daljeg pogoršavanja finansijske situacije u Atlas i IBM banci, a postupajući u skladu sa Zakonom o bankama, donijeli rješenje o uvode prinudnu upravu.

 Iz CBCG su objasnili da je privremena uprava jedna od korektivnih mjera koju CBCG preduzima na osnovu Zakona o bankama, u cilju stvaranja uslova za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i poboljšanje finansijske situacije u ovim bankama.nju privremene uprave u pomenutim bankama.

Policija je prije dva dana saopštila da je višemjesečna istraga pokazala da je preko Atlas banke oprano više od pola milijarde eura. Banka je, međutim, saopštila da su sve kontrole pokazale da posluju u skladu sa propisima.

Banka je nedavno izgubila i spor vrijedan 12,5 miliona eura od arapske kompanije Kaspia Property Holdings. Ta kompanija je, nakon pravosnažnosti presude,  naplatila  novac od Atlas banke.

Portal Analitika