Kultura

Da nije komšijin

Rolova nova uloga, poslije dužeg odsustva iz serije, problematična je i zbog potpuno besmislene izdaje, a potom priskakanja u pomoć Lagerti i Bjornu. Da ne govorimo o tome što su njegovi potezi istorijski netačni.
FOTO: imdb.com / tvtime.com
FOTO: imdb.com / tvtime.com
Marija Ivanović
Marija IvanovićAutor
Nova PobjedaIzvor

Zlatno doba serije „Vikings“ odavno je iza nas. Koliko god voljeli opijajući svijet Majkla Hersta, morate priznati da više ništa nije isto poslije Ragnarovog odlaska u Valhalu – a priča jeste imala dovoljno zanimljivih likova da se održi na nogama. No, umjesto da ih uposle, nastave sa orkestriranjem hiperrealističnih, fantastičnih scena brobe, manu se truckavog pripovijedanja i napišu iole smislene dijaloge, Herst i njegova ekipa povukli su petu sezonu na dno televizijske produkcije.

Ako vas očajno finale polusezone emiotvano na kanalu History nije ubijedilo u to, nastavak je morao da vas iznervira. Ma, dajte... Ne postoji ništa što može da opravda „šokantno“, da ne kažemo emocionalno-manipulativno otkrivanje „istine“ o Rolovom očinstvu u 11. epizodi.

Neponižena žena

Lagerta nije postala jedna od najvoljenijih TV junakinja samo zbog toga što je lijepa kao lutka. Bjornova majka, Ragnarova prva žena, osvojila je srca miliona zato što je postala ravnopravan, vrlo opasan igrač u muškocentričnom svijetu vikinške igre prijestola. I naravno, zato što nije dozvoljavala nikome da je ponizi, čak ni voljenom Ragnaru, kog je ostavila iste sekunde kada je shvatila da ju je prevario i da želi da ima dvije kraljice – i nju i Ašlug.

Štoviše, jedna od najemotivnijih scena čitavog serijala jeste ona kada Lagerta, sa malim Bjornom u naručju, napušta Ragnara i Kategat. To je jedan od rijetkih momenata kada gledaoci nijesu bili na strani velikog kralja. Ili, u ovoj situaciji, velike svinje koja je dozvolila da izgubi jedinu osobu koja je bila kraj njega dok je bio ništavan.

I zamislite sad, u epizodi „The Revelation“, otkriva se da je ta ista Lagerta, do kosti odana Ragnaru – imala ljubavnika prije nego što je on završio sa Ašlug. I to ne bilo kojeg, nego Rola. Koji je, Odinove mi brade, možda Bjornov pravi otac!

02-lagerta-i-bjornMinirana suština

A Lagerta... Jesi li sigurna, da nije možda komšijino? Saznanje o ocu njenog djeteta toliko je glupo, da ćete u momentu kad Rolo priđe Hegmundu da zatraži blagoslov, imati osjećaj da je došao da mu kaže da je i njemu otac. No, to bi sigurno imalo više logike nego da je Bjornov.

Ovo ne samo da je nedopustivo zbog toga što minira srž Lagertinog bića, već i zato što nema veze sa logikom. Na početku serijala ona je ta koja najviše ponižava i odbacuje nesrećnog Rola, vječito posjednutog željom da nadmaši brata. Njegova ljubav prema Lagerti bila je samo jedna od fiks-ideja koja pokazuje koliko je žarko želio da pobijedi Ragnara.

Nije nam bilo potrebno „veliko otkrovenje“ da bismo znali da je Bjorn, ako ništa drugo, duhovni sin Ragnara Lotbruka. Od kada je kralj ubijen, Aleksandr Ludvig toliko karikira njegove pokrete i ponašanje, da je njegov lik postao negledljiv.

Rolova nova uloga, poslije dužeg odsustva iz centralne priče, problematična je i zbog potpuno besmislene izdaje, a potom priskakanja u pomoć Lagerti i Bjornu. Da ne govorimo o tome što je pomaganje Ajvarovoj vojsci istorijski netačno. No, 'ajde sad. Nije da se „Vikings“ prikazuje na kanalu History, pa da bi morao malo više da se zasniva na istorijskim činjenicama... Kapirate?

Čuveni kralj

Najgore od svega je to što Rolo nije jedini lik sa neshvatljivim potezima i pogreško iskalkulisanim motivacijama. Peta sezona povija se pod težinom ili likova koji nemaju pojma gdje udaraju, ili onih koji su nekada bili najbolja stvar u vezi sa ovom serijom, a sada nas ubijaju u pojam tapkajući u mjestu, kao Floki.

Jedina svijetla tačka za sada je kralj Alfred, čiji potezi jesu zasnovani na istorijskim činjenicama. U 11. epizodi, mladi nasljednik Egberta počeo je vladavinu čuvenom reformacijom crkve tačno u momentu kada su mu se na pragu pojavili Bjorn, Lagerta i Torvi. E, ako Albert ne uspije da pruži neki smisao i usmjerenje ovim nekad tako ubjedljivim likovima, teško da će moći ijedan drugi.

Nadajmo se da će Albert brzo ukrstiti put sa Ajvarom i učiniti nešto i sa njim prije nego što iznezdravimo od njegove nove sapatnice, ko zna koje oslobođene robinje koja se pomamljuje istog momenta kad je kralj oslobodi lanaca. Nadajmo se i vjerujmo u Hersta, iako nemamo pojma kud nas vodi, a traži nam da ostanemo vjernici. Zlatno doba „Vikinga“ je definitivno prošlo, ali možda na putu do propasti dobijemo poneki momenat od zlata. 

Portal Analitika