Košarka

Odbrana iz snova srušila Barsu

Ima li bilo koga ko više može reći da samo vrhunskim šutem Budućnost Voli može pobijediti u Evroligi? Na đerdanu blistavih pobjeda Podgoričana u eliti od sinoć je i skalp trećeg velikana, dvostrukog prvaka Evrope Barselone. Zaslužen onako kako to pravi ratnici čine: fanatičnom, preciznom, bespoštednom odbranom.
Odbrana iz snova srušila Barsu
Arena/PobjedaIzvor

Budućnost Voli pobijedila je Barselonu bez povrijeđenog Nikole Ivanovića u postavi. U meču u kojem je u petom minutu startni plejmejker Nemanja Gordić imao tri faula! Nije problem, kada u ekipi imate 12 igrača riješenih da odigraju defanzivu na nivou koji nije viđen u ,,Morači“ ni tokom prošle šampionske sezone. Za 18 minuta drugog poluvremena u kojoj je Džikićev tim napravio samo dva faula! Zato je vrlo simboličan bio momenat 24 sekunde prije kraja - blokada Erla Klarka nad slavnim bekom Pangosom, njegova treća na meču. I ima li bilo koga ko će više reći da bivši starter Lejkersa u NBA ne igra sa strašću, energijom i požrtvovanjem za Budućnost Voli?

HRABRO OD STARTA

Da je Budućnost Voli mogla birati, koji igrač da napravi tri faula za manje od tri minuta - posljednjeg bi izabrala Nemanju Gordića, u situaciji odsustva Nikole Ivanovića. Pri rezultatu 8:8, arbitri su svirali sumnjiv faul u napadu plejmejkeru ,,plavih“, a stekao se utisak da je i njegov drugi faul u odbrani bio ,,mek“.

Džikićeva varijanta nakon toga, sa Džeksonom na ,,jedinici“, bila je iznuđena - i pokazala se kao slaba tačka u igri Podgoričana. Stekao se utisak da Barsa to nije iskoristila na najbolji način - Pangos se ispromašivao, a rival Podgoričana promašio čak pet trojki u drugoj polovini prve dionice.

Minimalan deficit 15:14 na prvom odmoru Budućnost Voli je zaslužila, a važne koševe iz ofanzivnog skoka postigli su Erl Klark i Danilo Nikolić. Na početku16. minuta Danilo Nikolić ubacio je svoju drugu trojku, a deseti poen za vođstvo 24:21. Od tih realizacija, najbitnija je bila polaganje iz posta u duelu sa Oriolom u 15. minutu - najbolji dokaz koliko je Podgoričanin napredovao u igri u kontaktu. Baš tada natjerao je Pešića na tajmaut, nakon čega je Sead Šehović dočekao evroligaški debi za ,,plave“.

Prije nego je Barsa, trojkama Ertela i Hange u realizaciji bržih napada, smanjila na 28:27 u 17. minutu, Budućnost Voli imala je čak četiri ukradene lopte i realizovane kontre u drugoj dionici. Tako je Sead Šehović dočekao prve evroligaške poene karijere za 26:21.

Kada je Barselona napravila seriju 10:2, stekao se utisak da je Podgoričanima falilo rješenja u odbrani pod obručem - Omić i Koti Klark imali su dva faula i na klupi, a Barović je brzo gubio svježinu.

Deficit 33:31 na velikom odmoru ipak bio je odraz sveukupno sjajne odbrane Podgoričana u situaciji u kojoj je Gordić bio samo pet minuta na terenu, Omić nešto više.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika