Abiznis

Pojednostaviće carinske postupke

Direktori Uprave carina, Vladan Joković, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Vesna Daković i Agencije za ljekove i medicinska sredstva, Milorad Drljević, potpisali su danas Memorandum o saradnji koji bliže reguliše način saradnje između strana potpisnica, kao organa i institucija odgovornih za granične kontrole i postupke vezane za promet roba, saopšteno je iz Uprave carine.
Pojednostaviće carinske postupke
Portal AnalitikaIzvor

"Memorandum o saradnji je potpisan u cilju pojednostavljenja postupaka carinjenja nad robama koje se uvoze/izvoze ili su u tranzitu kroz carinsko područje Crne Gore, kao i postupaka stavljanja roba usaglašenih sa propisima na tržište Crne Gore, a kako bi se osigurao visok nivo zaštite zdravlja i sigurnost potrošača i životne sredine

Memorandum je usaglašen i potpisan u okviru pripreme za buduću primjenu Dodatnog protokola 5 CEFTA Sporazumu, čiji je glavni cilj olakšanje i povećanje obima trgovine u regionu. Uspostavljanje i unaprjeđenje elektronske razmjene dokumenata i podataka između potpisnica Memoranduma, te koordinacija i uspostavljanje prekogranične elektronske razmjene podataka između Crne Gore i zemalja potpisnica CEFTA Sporazuma, omogućiće da roba, primjenom prethodne analize rizika, sa mnogo manje zadržavanja nego što je to danas, stigne na odredište", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, za potrebe elektronske razmjene podataka postojeća IT infrastruktura ovih organa će biti unaprijeđena kroz SEED+ Sistem, i to uz podršku Evropske komisije iz višekorisničke IPA 2017 - Projekat podrške regionalnim trgovinskim sporazumima, u vrijednosti od 4,8 miliona eura, čije se potpisivanje očekuje ovih dana. Oočekivana godina pune implementacije je 2021.

Pored elektronske razmjene podataka, strane potpisnice će sarađivati u pripremi i izvođenju obuka i razmjenjivati stečena iskustva na području bezbjednosti roba i fitosanitarnog i veterinarskog nadzora.

Portal Analitika