Društvo

Dok ne skupe 180.000 radiće samo drenažu

- Sanacija urušenog dijela puta Ratiševina – Mojdež koštaće opštinu 180.000 eura, a radovi će, budući da je riječ o velikoj investiciji, početi kada opština obezbijedi novac. 
Dok ne skupe 180.000 radiće samo drenažu
Nova PobjedaIzvor

Institut za građevinarstvo završio je glavni projekat rekonstrukcije dijela puta koji se protekle zime obrušio, svega nekoliko mjeseci nakon što je završena njegova sanacija.

TENDER

Sekretar za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Aleksandar Kovačević kaže da će tender za izvođača radova biti raspisan po obezbjeđivanju sredstava, a da sada sprovode interventne mjere kako ne bi dolazilo do daljeg obrušavanja te dionice.

- Projekat je završen prije mjesec, radovi će koštati oko 180.000 eura. S obzirom na to da sada nemamo finansijske mogućnosti, radimo samo interventne mjere, drenažu kanala, kako bi voda mogla da otiče, da ne bi dolazilo do novog obrušavanja – kazao je Kovačević.

Projekat rekonstrukcije zahtijeva šipovanje terena, što povećava predračunsku vrijednost u odnosu na ranije procjene.

IZVJEŠTAJ

Radovi na sanaciji puta Ratiševina – Mojdež u dužini od oko 1.000 metara koji su završeni u ljeto 2017. koštali su opštinu 550.000 eura. Prve pukotine na toj dionici, pojavile su se već krajem prošle godine, a početkom ove put je počeo da tone.

Radove je izvodila firma „Krušo“ iz Herceg Novog. Reviziju glavnog projekta, na zahtjev opštine, uradio je Institut za građevinarstvo u podgorici, a u izvještaju stručnjaka koji je dostavljen u junu je navedeno da su propusti u pripremi projekta, konkretno u projektnoj dokumentaciji, u dijelu koji se odnosi na loše rješavanje pitanja odvođenja površinskih i podzemnih voda, bili glavni uzrok kasnijih deformacija, cijepanja i klizanja cjelokupne kolovozne konstrukcije dijela puta. 

Portal Analitika