Društvo

Stanišić: Spreman sam za sve inspekcijske provjere

- Pozivam sve inspekcijske organe da dođu i ispitaju poslovanje ustanove. Neće naći propuste ni u jednom dijelu, a najmanje u finansijskom - rekao je za Pobjedu direktor JPU ,,Đina Vrbica“ Vuk Stanišić odgovarajući na optužbe grupe roditelja koji tvrde da je zloupotrijebio službeni položaj i nezakonito trošio budžetski novac.
Stanišić: Spreman sam za sve inspekcijske provjere
Nova PobjedaIzvor

Potpisnici dopisa, koji je stigao medijima, navode da je Stanišić ogromne sume novca iz budžeta trošio na gorivo i službene ručkove. Kao potvrdu dostavili su fotokopije fiskalnih računa na kojima stoji da je 1. juna, u razmaku od minut, sipano gorivo u iznosu od 137,50 eura u dva vozila kroz odvojene račune od 77,50 i 60 eura, a pravdano je putnim nalogom za „opel astru“, koja je tada bila Stanišićev službeni automobil.

GORIVO

- Sumnjivo je iz razloga izdavanja dva fiskalna računa, kao i količine goriva koja ne može stati u rezervoar pomenutog automobila – navodi se u dopisu.

Stanišić je za Pobjedu kazao da je po stupanju na dužnost donio odluku kojom se odobrava zaposlenima u ustanovi da za potrebe posla, a uz njegovu saglasnost, sipaju gorivo u privatne automobile. To bi, kako je kazao, moglo da objasni pojavu ovakvih računa i vremenski razmak u računima.

- Imamo samo pet službenih vozila, od kojih dva služe za prevoz hrane, tako da smo prinuđeni da i u poslovne svrhe često koristimo privatne automobile. To je praksa koja je bila i ranije, samo što je sada to i definisano odlukom koju sam potpisao. Vjerovatno smo u pomenutom slučaju zajedno bili na pumpi, a dešavalo se da ljudi uzmu karticu i pođu bez mene – pojasnio je Stanišić.

On je istakao da očekuje da se njegova eventualna odgovornost ispita do kraja. Rekao je da njegova pozicija ne podrazumijeva fiksno radno vrijeme, te da nije rijedak slučaj da službeni automobil koristi i van radnog vremena. Na tvrdnje roditelja da su osim računa za gorivo, sumnjivi i računi za „službene ručkove“, kao i računi u trgovinskim lancima ,,Voli“, Stanišić kaže da za potrebe ustanove ima otvoren račun u tom marketu, a za račune za ručkove navodi da su nakon uspješno realizovanih projekata u nekoliko navrata, zaposleni koji su učestvovali u projektima boravili u restoranu „Salaš“.

REPREZENTACIJA

- To su iznosi koji ulaze u reprezentaciju. Korišćena je isključivo u opravdanim situacijama – kada je otvaranje neke vaspitne jedinice moramo goste nečim dočekati, kada god smo kao podizvođači vikendima radili na adaptaciji neke vaspitne jedinice, nijesam ljude mogao držati gladne.

A odlazak u restoran ,,Salaš“ je isključivo bio kao neka vrsta motivacije i nagrade za zaposlene koji su ne mali broj puta ostajali i nakon radnog vremena i vikendima – kazao je Stanišić.

Stanišić je kategoričan da nije tačna tvrdnja roditelja da se na račun ovakvih troškova u vrtićima štedi na higijenskim sredstvima i hrani.

- To nije tačno. Nikakve restrikcije nema. Radi se isključivo o racionalizaciji sredstava. Imamo domaćinski odnos prema svemu, pa i prema utrošku tih sredstava. Sve inspekcije koje su bile potvrdile su da je higijensko stanje na zavidnom nivou. Ne može niko da nosi deterdžent kući jer mi to pratimo – kazao je Stanišić.

Od Uprave za inspekcijske poslove i Agencije za sprečavanje korupcije čekamo odgovore na pitanja koja smo poslali, kao i od Ministarstva prosvjete. 

Portal Analitika