Abiznis

Smanjiti PDV za stanove

 Stari stanovi se često prodaju skuplje od novih, iako je pri prvoj prodaji opterećen PDV-om od 21 odsto, dok se pri narednim prodajama obračunava porez na promet od tri odsto.
Smanjiti PDV za stanove
Nova PobjedaIzvor

U kompanijama koje se bave izgradnjom stambenih zgrada i u agencijama za nekretnine smatraju da to nije nelogično i nerealno, jer je prvi kupac već pretrpio trošak i bio u određenom riziku kupujući stan koji je bio najčešće u izgradnji.

PREPRODAJA

Vlasnik podgoričke kompanije Zetagradnja Blagota Radović smatra da je logično da se stanovi koji se preprodaju imaju cijenu istu ili veću od prvobitne.

- Logično je da, kad je malo porasla cijena stanova na tržištu, prvobitni kupac stan prodaje po cijeni koja je po kvadratu veća 50 do 100 eura – kazao je Radović Pobjedi. On smatra da treba razmisliti o smanjenju stope PDV na prodaju novoizgrađenih stanova.

- U pojedinim državama se oni koji kupovinom stana prvi put rješavaju stambeno pitanje vrlo često oslobađaju PDV-a. U nekim zemljama regiona stopa PDV-a je niža za stanove manje kvadrature. U Srbiji, na primjer, PDV na stanove je deset odsto, bez obzira na kvadraturu stana, dok je u Sloveniji za stanove veće od 120 kvadrata predviđena stopa od 22, a za manje osam odsto – izjavio je Radović.

I izvršna direktorka podgoričke agencije IN nekretnine Svetlana Brajović navodi da se stari stanovi često prodaju po cijeni većoj od prvobitne.

- To nije nerealno, jer su ti prodavci bili u riziku prilikom prve kupovine stana, jer su svojevremeno uložili novac i kupili stanove u izgradnji – kazala je Brajović i dodala da je tržište nekretnina slobodno i da vlasnici stanova sami formiraju cijene. 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika