Politika

Fotelje zavadile koalicione partnere

Bliži se finale još jedne crnogorske političke sapunice: 18. decembra mogao bi da bude poznat epilog petomjesečne krize kotorske vlasti. Za taj dan zakazan je nastavak 16. sjednice Skupštine Opštine (SO) Kotor, koja je prekinuta 29. juna. Ako zavađene partije vladajuće koalicije izglade odnose i omoguće da se konačno održi sjednica lokalnog parlamenta, izbjeglo bi se uvođenje prinudne uprave, a zatim i raspisivanje novih izbora u Kotoru. No, ako koalicioni partneri na vlasti nastave sa sukobima, razloga za zadovoljstvo imaće opozicija predvođena DPS-om. Sve opcije su na stolu.
Foto: Susan Wright for The New York Times; Portal Analitika; Skala Radio
Foto: Susan Wright for The New York Times; Portal Analitika; Skala Radio
Nikola Dragaš
Nikola DragašAutor
Portal AnalitikaIzvor

Stop za nekretnine Jugopetrola: Kriza kotorske vlasti (koju čine Demokrate, DF, SDP i URA, uz manjinsku podršku i kontrolnu ulogu SNP-a) počela je na sjednici lokalnog parlamenta 29. juna, na kojoj su odbornici SDP-a i Nove blokirali kupovinu zemljišta Jugopetrola u Škaljarima i Industrijskoj zoni, iako je pregovore s vlasnicima grčke kompanije vodio upravo lider kotorskog SDP-a i potpredsjednik opštine, Branko Nedović. Otada se klinička slika lokalne vlasti konstantno pogoršava, a verbalno puškaranje Demokrata i URA-e s SDP-om ne jenjava – iz SDP-a kažu da je namjena kupovine pomenutog zemljišta nejasna, s druge strane odgovaraju da je u pitanju „posao vijeka“. Namjera opštine je, tvrde, bila da uveća imovinu i obezbijedi prostor za rad svojim preduzećima. Obje nekretnine trebalo je, inače, da budu kupljene za 2.650.000 eura.

Zbog blokade parlamenta, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate) preuzeo je kompletnu vlast u svoje ruke i, pozivajući se na član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, donio 14 odluka koje treba da potvrde odbornici. Međutim, SDP – kao i opozicione partije predvođene DPS-om – ne namjerava to da učini. SDP je pozvao Jokića da povuče odluke kojima je, kažu, uzurpirao njihova prava. Tvrde i da je predsjednik kotorske opštine „oruđe otpadnice iz SNP-a“, Snežane Jonice.

3103snezanajonica

Faktor Jonica: Vrhunac nezadovoljstva SDP-a odlukama kolega iz vlasti uslijedio je upravo zbog izbora Jonice za direktoricu (Administrativnog sektora) u Luci Kotor. Kvorum vlastima na sjednici na kojoj je ona izabrana omogućio je – DPS. Upućeni u dešavanja u Kotoru tvrde da je Jonica možda i ključni razloga političkog raskola u tom gradu. Kažu da je pobuna SDP-a prouzrokovana, između ostalog, i činjenicom što su njihovi kadrovi bili prinuđeni da prepuste neke funkcije u Luci Kotor Joničinim „pulenima“. Crnogorska štampa pisala je i da je bivša poslanica SNP-a zapošljavala sebi lojalne i u drugim kotorskim javnim preduzećima.

Neke od Jokićevih odluka odnose se na sječu SDP-ovih kadrova u lokalnim preduzećima, pa nije čudo što su se iz te partije osjetili ugroženima. Predviđene su smjene direktora Komunalnog preduzeća i Vodovoda, kojima trenutno stoluju SDP-ovi Mladen Lučić i Safet Luković. Jonica je, inače, i predsjednica Odbora direktora Komunalnog.

„Niko nije glasao za to da naš grad bude mjesto za uhljebljenje članova Joničine otpadničke grupe iz drugih gradova, da se milioni rasipaju na projekte koji nisu u skladu sa zakonom, niti je iko glasao za gradonačelnika koji nema petlje da vodi svoj grad, već čeka što će mu ujutro stići od Jonice, koja se, izgleda, pita za sve iako nije iz Kotora. Kao što je na politici SDP-a vraćena Luka Kotor, po cijenu smjene tadašnje vlasti, budite sigurni da ćemo i ovaj put stati u zaštitu interesa našeg grada po svaku cijenu. Predsjedniče Opštine, povucite svoje nezakonite odluke kojim ste uzurpirali pravo SO Kotor, ili izađite pred SO da podnesete odgovornost za nezakonitosti“, poručili su Jokiću iz SDP-a.

vladimir-jokic

Jonica je Skala Radiju kazala da sukob između nje i SDP-a – ne postoji.

„Postoje neke fobije, animoziteti i činjenica da smo dugo bili politički protivnci. Znam da sam noćna mora nekima i to počinje da me brine – je li to samo zbog toga što radim u Luci Kotor, a oni su tamo predugo imali uticaj, pa se plaše da će iz Luke, kad završimo neke dobre stvari, početi da se saznaje šta se tamo loše radilo? Njihov lični animozitet prema meni ne može da se stavlja u prvi plan“, podvukla je ona.

Političke igre: Predsjednik kotorske opštine smatra da su sve njegove odluke zakonite. Rekao je da ih je donio da ne bi bilo zastoja u radu preduzeća tokom ljeta. Na SDP-ove optužbe odgovara riječima da ta stranka vrši „nasilje nad zdravim razumom Kotorana“.

No, odluke i dalje stoje nepotvrđene, a Vlada će – ako se SO ne sastane do 29. decembra, kada, po zakonu, ističe rok do kojeg se mora održati sjednica – uvesti prinudnu upravu u Kotoru, što je uvod u nove izbore u tom gradu.

Predsjednica kotorskog parlamenta, Dragica Perović (DSS), juče je, nakon sjednice Kolegijuma, zakazala za 18. decembar nastavak 16. sjednice. Portalu Analitika kratko je rekla da je uvjerena da će se sjednica napokon održati. Pitanje je koliko je to u ovom trenutku izvjesno.

0612dragicaperovic

Iz SDP-a i DPS-a juče nismo mogli da dobijemo informacije da li će njihovi odbornici biti na najavljenom zasjedanju, te koji će biti njihovi naredni potezi. Iz SDP-a su nam kazali da će se o svim pitanjima vezanim za Kotor oglasiti narednih dana, dok iz DPS-a navode da su još u fazi konsultacija.

To, dakako, znači da će se narednih dana razmatrati razne političke strategije i kombinatorike, kojima bi se moglo uticati na sudbinu kotorske vlasti. Neke od njih se, poput najave provjere povjerenja Jokiću, već neko vrijeme pominju u javnosti. Iz DPS-a su u više navrata isticali da „ozbiljno razmišljaju“ o tome, ali je sve ostalo na riječima. DPS sa ostatkom opozicije u Kotoru ima 16 odbornika, a za smjenu bi im bio potreban – jedan više. Jokić je Vijestima skoro kazao da DPS ne može da skupi 17 glasova i da je to jedini razlog zbog kojeg ne podnose inicijativu o povjerenju. Dodao je i da bi bio spreman za takvu vrstu provjere.

Glasanje o kupovini zemljišta Jugopetrola možda je bilo „kamen razdora“ unutar vladajuće koalicije, ali sva dešavanja nakon toga – buka i bijes partijskih saopštenja, oštre riječi i prozivke – pokazuju da je to bio samo povod, a da su simptomi bolesti kotorske vlasti posve drugačije prirode. Biće da su, po ko zna koji put, fotelje zavadile koalicione partnere.

Portal Analitika