Društvo

Pavićević: Položaj prosvjetnih radnika da bude u fokusu javnosti

Materijalno-socijalni položaj prosvjetnih radnika trebalo bi da bude u fokusu javnosti, jer je to preduslov za uspješno sprovođenje reformi i funkcionisanje cjelokupnog obrazovnog sistema, ocijenio je predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević.
Pavićević: Položaj prosvjetnih radnika da bude u fokusu javnosti
Mina/ Portal AnalitikaIzvor

Pavićević je, komentarišući izjavu premijera Duška Markovića i ministra prosvjete Damira Šehovića da će naredne godine biti odvojena značajna sredstva za prosvjetu i zdravstvo, kazao da bez adekvatnog nagrađivanja zaposlenih u obrazovanju neće biti napretka u postavljenim ciljevima, ni reforme obrazovanja.

„Sindikat prosvjete želi da u fokus javnosti vrati pitanje materijalno-socijalnog položaja prosvjetnih radnika, što je preduslov za uspješno sprovođenje reformi i funkcionisanje cjelokupnog obrazovnog sistema“, rekao je Pavićević.

On smatra da su profesije prosvjetnih i zdravstvenih radnika najpotcjenjenije u crnogorskom društvu.

Prema riječima Pavićevića, porazna je činjenica da su zarade zaposlenima u obrazovanju ispod državnog prosjeka.

„Prosvjetni radnici se iz godine u godinu pozivaju na strpljenje, iako im već dugi niz godina zarade nijesu uvećavane“, dodao je Pavićević.

Sindikat prosvjete, kako je kazao, konstantno preduzima različite aktivnosti kako bi poboljšao status i uslove rada zaposlenih u prosvjeti.

Pavićević je naveo da se posao prosvjetnih radnika višestruko povećao, postao složeniji i odgovorniji, a da je njihov socijalno-ekonomski status uveliko pogoršan.

On je podsjetio da je Sindikat prosvjete u martu uputio Vladi i Ministarstvu prosvjete zahtjev za otpočinjanje pregovora o povećanju zarada u obrazovanju i inicijativu u vezi sa usklađivanjem Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

„Jasno smo stavili do znanja da smo nezadovoljni materijalnim statusom prosvjetnih radnika, njihovim položajem u društvu, ponižavajućim zaradama, te posebno koeficijentima za najniži i najviši stepen stručne spreme, koji su u odnosu na koeficijente većine zaposlenih u javnom sektoru znatno niži“, precizirao je Pavićević.

Kako je dodao, na zahtjev Sindikata prosvjete oformljena je radna grupa za usklađivanje Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

„Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost za sredstva od skoro četiri miliona eura koliko bi bilo potrebno predvidjeti budžetom za narednu godinu za korekciju pomenutih koeficijenata“, naveo je Pavićević.

On je kazao da Sindikat zahtijeva da se budžetom za narednu godinu predvide sredstva za ono što je dogovoreno na radnoj grupi u vezi sa povećanjem koeficijenata za najniži i najviši stepen i ona za povećanje zarada zaposlenima u obrazovnom sistemu.

Kako je naveo Pavićević, Sindikat predlaže da se od predviđenih 40 miliona eura za obrazovanje, dio sredstava izdvoji za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju.

On je kazao da Sindikat ne pristaje na dalje urušavanje obrazovnog sistema kroz materijalno slabljenje zaposlenih u prosvjeti.

„Sindikat postavlja pitanje zbog čega se rast BDP-a i poreskih prihoda, čime se Vlada svakodnevno hvali, ne osjeti u životu prosvjetnih radnika“, naveo je Pavićević.

 

Portal Analitika