Svijet

Odluka o vojsci može imati ozbiljne posljedice po budućnost Kosova

Namjera Kosova da nastavi transformaciju bezbjednosnih snaga u vojsku je loše tempirana i "ide kontra savjeta mnogih NATO saveznica i mogla bi imati ozbiljne posljedice po budućnost Kosova u evroatlantskim integracijama", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na završnoj konferenciji za novinare poslije sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO u Briselu.
Odluka o vojsci može imati ozbiljne posljedice po budućnost Kosova
N1Izvor

"U isto vrijeme, nove tarife koje je uvela Priština stvaraju nove podjele. Takvi koraci dodatno otežavaju dijalog između Beograda i Prištine u kojem posreduje Evropska unija. Ali to ostaje jedini način da se postigne postojan mir u regionu", ocijenio je Stoltenberg, prenose mediji u regionu.

"Ohrabrujemo i Beograd i Prištinu da pokažu suzdržanost, suzdrže se od provokativnih koraka i poruka i da postignu neophodne kompromise kako bi se mogli kretati naprijed ka boljoj budućnosti“, istakao je on.

U Briselu je okončan dvodnevni sastanak šefova diplomatije 29 zemalja članica NATO.

Ministri zemalja članica koje učestvuju u misiji "Odlučna podrška" u Avganistanu potvrdili su posvećenost dugoročnoj bezbjednosti i stabilnosti u Avganistanu.

Portal Analitika