Politika

Stanković: Unaprijediti saradnju u slučajevima korupcije na visokom nivou

Protokolom o saradnji između Državne revizorske institucije i Vrhovnog državnog tužilaštva unaprijediće se koordinacija između dvije institucije u slučajevima korupcije na visokom nivou, finansijskog kriminala i pranja novca.
Stanković: Unaprijediti saradnju u slučajevima korupcije na visokom nivou
Portal AnalitikaIzvor

Protokol o saradnji između Državne revizorske institucije i Vrhovnog državnog tužilaštva potpisan je danas.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković rekao je da je zaštita javnog interesa permanentni zadatak državnih organa, a za njegovo ostvarivanje potreban je najveći stepen primjene modernih naučnih saznanja, kao i sinhronizovano upravljanje disperzivnim praktičnim vještinama. 

»Unaprjeđenje međusobne saradnje u cilju otkrivanja nezakonitih radnji subjekata revizije i krivičnog gonjenja izvršilaca krivičnih djela koje su izvršili službena ili odgovorna lica u subjektu revizije, jedan je od ključnih segmenta našeg zajedničkog djelovanja«, rekao je Stanković.

On smatra da je realizacija aktivnosti korisna iz najmanje dva razloga.

»Prvo, jačanjem saradnje Državne revizorske institucije i Vrhovnog državnog tužilaštva šalje se poruka kriminalnim strukturama da će ovaj savez upotrijebiti sve zakonske mehanizme da otkrije nezakonito djelovanje i svakog neodgovornog subjekta dovesti »poznaniju prava« «, naveo je Stanković.

Drugo, dodao je on, intenzivna podrška Savjeta Evrope toj aktivnosti otvara put za nove vidove saradnje i stručnog usavršavanja u toj oblasti.

»Vjerujem da će naša buduća saradnja u ovoj oblasti biti dodatno unaprijeđena i da će na temeljima dokumenta koji smo danas potpisali nastati mjerljivi rezultati iza kojih ćemo sa ponosom stajati«, rekao je Stanković.

Prema nejgovim riječima, nema sumnje da su javne finansije najuže povezane sa novcem, kao i sa postojanjem države.

»Bez države kao i bez novčane privrede nema javnih finansija. Naš zadatak je da štitimo javne finansije kao opšti interes«, zaključio je Stanković.

Predsjednik Senata Državne revizorske institucije Milan Dabović rekao je da je Protokolom postavljen most koji će spojiti dvije institucije.

»Nadam se da ćemo zajedničkim snagama ostvariti suštinu protokola, u cilju dobrog upravljanja javnim sredstavima«, rekao je Dabović

On vjeruje da će se sistemskim djelovanjem DRI i represivnom ulogom VDT može postići značajan efekat u cilju otkrivanja nezakonitih radnji i subjekata revizije i krivičnog gonjenja izvršilaca krivičnog djela.

Šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, Angela Longo, kazala je da je borba protiv ekonomskog kriminala u Crnoj Gori nešto što je Savjet Evrope sa Evropskom unijom definisao kao prioritet.

»Zato smo i osmislili brojne aktivnosti koje sprovodimo ovdje, u okvoiru zajedničkog programa Horizontalni mehanizam Zapadnog Balkana. Protokol ima za cilj da osnaži veze i poveže nadležnosti dvije institucije«, rekla je Longo.

S jedne strane, kazala je ona, to je nadležnost za finansijski nadzor a s druge strane nadležnost krivičnog gonjenja.

Kako je navela, zloupotreba državnih resursa je posebno težak oblik krivičnog djela.

»Ono nanosi nenadoknadivu štetu po državni budžet i iscrpljuje resurse čija je primarna namjera bila da se upute i opredijele za robe i usluge namjenjene zajednici u cjelini«, rekla je Longo. 

Ona je kazala da Protokol ima za cilj da doprinese identifikovanju nezakonitih radnji i da nakon toga brzo procesuira predmete, u skladu sa mandatom i nadležnostima.

»Želimo i da kriminalci znaju da nema tolerancije prema ovim djelima«, poručila je Longo.

Pojasnila je da će se primjena Protokola i njegovih rezultata pratiti i evidentirati u jedinstvenom registru koje vodi Vrhovno državno tužilaštvo.

Portal Analitika