Abiznis

Bruto naplata prihoda 86 miliona eura

Ukupna bruto naplata prihoda, koje administrira Poreska uprava (PU), u novembru je iznosila 86 miliona eura, čime su ostvarenje iz prošle godine i plan naplate premašeni deset odsto.
Bruto naplata prihoda 86 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Iz PU su kazali da struktura ostvarene naplate pokazuje trend rasta naplate svih pojedinačnih vrsta prihoda.

“Najznačajnije povećanje ostvareno je kod naplate poreza na dodatu vrijednost (PDV), koji je naplaćen u iznosu od 20,07 miliona eura, što je sedam odsto odnosno deset odsto više u odnosu na plan i ostvarenje iz prošle godine”, navodi se u saopštenju.

Doprinosa za obavezno socijalno osiguranje naplaćeno je u iznosu od 45,17 miliona eura, što je pet odsto odnosno četiri odsto više u odnosu na plan i ostvarenje iz prošle godine.

Naplata poreza na promet nepokretnosti iznosila je 1,99 miliona eura, što je čak 107 odsto, odnosno 21 odsto više u odnosu na plan i ostvarenje iz prošle godine.

“To je rezultat započetih aktivnosti u oblasti tog poreza, odnosno saradnje sa notarima na obezbjeđivanju podataka o obavljenim prometima, proaktivnog pristupa na podsticanju obveznika na dobrovoljno plaćanje poreza i mjera prinudne naplate prema obveznicima koji ne ispune poresku obavezu”, objasnili su iz PU.

Poreza na dobit preduzeća naplaćeno je u iznosu od 897,09 hiljada eura, što je 46 odsto odnosno 36 odsto više u odnosu na plan i ostvarenje iz prošle godine.

Naplata poreza na dohodak građana iznosila je 13,91 milion eura, 31 odsto, odnosno 40 odsto više u odnosu na plan i ostvarenje iz prošle godine.

Iz PU su naveli da je bruto naplata tokom prvih 11 mjeseci iznosila 960,14 miliona eura, što je 104 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine, odnosno 53 miliona eura iznad plana naplate za taj period utvrđenog nakon rebalansa budžeta.

“Imajući u vidu da je za ostvarenje zacrtanog ukupnog godišnjeg plana naplate prihoda potrebno 65 miliona eura, očekuje se da će isti do kraja mjeseca biti značajno premašen, uz napore svih službi PU da intenzivnim aktivnostima povećaju stepen poreske discipline registrovanih obveznika, ali i prošire poresku osnovicu uvođenjem obveznika iz sive zone u zakonite tokove poslovanja”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika