Kultura

Istraživanje svjetova izvan granica realnog

 ,,Razlika i ponavljanje“ naziv je izložbe radova akademske slikarke Gordane Kuč, koja je otvorena sinoć u Muzejima i galerijama Podgorice. 
Istraživanje svjetova izvan granica realnog
Portal AnalitikaIzvor

Ovom izložbom počela je manifestacija Decembarska umjetnička scena 2018 (DEUS) koja će trajati do 30. decembra.

ČITAV CIKLUS

Ovu izložbu, kako je kazala za Pobjedu, Gordana Kuč posvetila je temi „razlika i ponavljanje“, koja se pethodnih dvadesetak godina provlačila kroz njene radove. - Činilo mi se jako važnim, neophodnim, da se upravo ovoj temi posveti čitav ciklus. Baveći se pomenutom temom, uporište sam našla u istoimenoj knjizi Žila Deleza, jednog od najuticajnijih savremenih francuskih filozofa.

Pokušala sam da vizuelizujem ideje, misli, rasprave kojima se Delez bavio, a kao rezultat su nastali ciklusi ,,Slobodne asocijacije“, ,,Ja je neko drugi“, ,,Povratni putevi“, ,,Horizont očekivanja“, ,,Priroda lica“ i drugi - istakla je Kuč. Prema njenim riječima, bitan momenat u čitavoj postavci je boja. - To je pažljivo izabrana nijansa ljubičaste boje, puna emocija i dubina. Istorijski gledano, postoji određeni mistični i duhovni kvalitet vezan za ovu boju. Ona je duboko povezana sa praksom svjesnosti i inspiriše da se istražuju svjetovi izvan granica - kazala je Kuč.

ESTETIKA JEZIKA

Istoričarka umjetnosti Petrica Duletić zapisala je u katalogu izložbe da se radovi nadovezuju na ranija istraživanja i razmišljanja Gordane Kuč. - Njena dosljednost je fascinantna. Našla je uzor u umjetnosti koju odlikuju svojstva oblikovne sažetosti, tehničkog eksperimenta, perfekcije u izvođenju, odnjegovane estetike likovnog jezika, kontekstualizacije unutar međunarodnih umjetničkih zbivanja.

Ustrajavajući na takvom putu više od dvije decenije primjetne i priznate prisutnosti u kulturnoj i umjetničkoj sredini vlastitog djelovanja, ona predstavlja značajno ime u savremenoj crnogorskoj likovnoj umjetnosti - ocijenila je Duletić. Izložbu i manifestaciju zvanično je otvorila sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Nela Savković-Vukčević. Do kraja mjeseca, publika će moći da uživa u koncertima, izložbama, promocijama književnih i naučnih djela, filmskim manifestacijama i brojnim drugim programima.

* * * * *

Knjiga dr Gorana Sekulovića ,,Soba za umiranje“ biće predstavljena večeras u 18 sati u Narodnoj biblioteci ,,Radosav Ljumović“, u okviru Decembarske umjetničke scene. Uz autora, o knjizi će govoriti Marijan Mašo Miljić i Zoran Raonić. Prof. dr Novak Kilibarda zapisao je da roman ,,Soba za umiranje“ vremenski obuhvata nekoliko posljednjih časova u životu savremenog intelektualca, provedenih u putovanju vozom na relaciji Beograd - Bar.

Portal Analitika