Društvo

Problem otpadnih voda riješiće do 2023. godine

Projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda radiće ,,Karkanias“ iz Grčke. Ugovor za projekat vrijedan 2,39 miliona eura potpisali su juče predstavnici te kompanije i opštinskog vodovodnog preduzeća. 
Problem otpadnih voda riješiće do 2023. godine
Portal AnalitikaIzvor

Direktor JP Vodovod i kanalizacija Darko Đuričković pojasnio je da firma ,,Karkanias“ ima obavezu da projektuje i izgradi postrojenje.

- Rok završetka projekta je četiri i po godine. Od toga se dvije i po godine odnose na projektovanje i izgradnju postrojenja, a dvije godine na period otklanjanja nedostataka i izdavanje sertifikata za izvedene radove - objasnio je Đuričković.

Projektovaće se postrojenje za 12.000 stanovnika, a u prvoj fazi će se, kako je dodao, uraditi postrojenje za 6.000 stanovnika.

- To je u ovom momentu dovoljno. Nadam se da će ovaj značajan projekat za našu opštinu i za naše društvo biti završen u roku i da će se time zaokružiti ukupni projekat izgradnje infrastrukture opštine - rekao je Đuričković.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, Jovan Martinović,  kazao je da su slični projekti rađeni po master planu resornog ministarstva i da je skoro polovina crnogorskih opština u fazi realizacije ili je već realizovala projekte tog tipa.

- Imamo dvije opštine, koje su u fazi pripreme ove jako složene dokumentacije. Prva faza, rekonstrukcija i proširenje vodovodne mreže, je već završena. Druga faza, vezano za upravljanje sistema putem ,,skade“ će uskoro biti stavljena u funkciju - naveo je Martinović.

Direktor kompanije ,,Karkanias“, Jorgos Karkanias, rekao je da je ta kompanija iskusna i da bi projekat trebalo da bude završen na vrijeme i sa odgovorajućim kvalitetom.

- Kroz projekte koje smo radili do sada naučili smo da koliko je važna saradnja sa lokalnom upravom i stanovništvom kako bi sve bilo odrađeno kvalitetno i na vrijeme. Ovdje smo da budemo partneri sa njima u našem krajnjem dometu - rekao je Karkanias, 
 

Portal Analitika