Društvo

Todorović najavljuje tužbu protiv UCG

Profesori/ ce i saradnici/ce Univerziteta Crne Gore primili su juče novembarsku platu, ali je pojedinima, kako su ispričali za Pobjedu, ponovo umanjena kao i prošlog mjeseca zato što imaju grupu prvi put upisanih studenata/kinja manju od pet ili deset - zbog čega im se čas ne obračunava kao puni, već kao desetina, po koeficijentu 0,1.
Todorović najavljuje tužbu protiv UCG
Portal AnalitikaIzvor

Profesor Fakulteta likovnih umjetnosti Rajko Todorović kazao je za Pobjedu da mu je i novembarska plata, kao i oktobarska, mimo pravila smanjena za 250 do 300 eura zbog čega će najvjerovatnije pokrenuti sudski postupak protiv Univerziteta Crne Gore.

UDAR NA FLU

- Odnos Univerziteta i njihovih stručnjaka doživljavam kao rušenje, udar na nastavni proces Fakulteta likovnih umjetnosti i kao lično poniženje mene koji sam više decenija profesor na ovom fakultetu. Vidim da oni neće odustati od ovoga, ali ima i za to lijeka. I, nažalost, sve će to biti o trošku države. Neće niko od njih biti kažnjen, nego će sve to država na kraju morati da plati zbog njihovog neznanja i nerazumijevanja stvari - rekao je on.

Podsjeća da mu je smanjeno primanje zato što predaje manjoj grupi studenata, odnosno na četvrtoj godini ima grupu manju od petoro, no kaže da ne mogu da imaju više studenata od broja koji se primi za upis.

- Ovo je rušenje kompletnog nastavnog umjetničkog procesa - naveo je on.

I na sjednici Vijeća Prirodnomatematičkog fakulteta juče se polemisalo o tome što su im novembarske zarade umanjene.

Profesor Vladimir Pešić kazao je za Pobjedu da su konstatovali da je smanjenjem njihovih primanja povrijeđen kolektivni ugovor za UCG, jer im se ne smije obračunavati zarada po koeficijentu 0,1 koji je predviđen za mentorsku nastavu.

- Na PMF-u, na fizici malo je studenata i pretvaranjem to u mentorsku nastavu koja po difoltu nema klasičnih predavanja je neprihvatljivo. Nenormalno je dozvoliti da se ukine koncept klasičnog predavanja na ovakav način. Mada, ne bi se iznenadili i da se pojave razne ideje - da kažu da predavanja nijesu potrebna. Ako idu u takvu banalizaciju svega, postavlja se pitanje da li mi trebamo ovdje uopšte kao nastavnici, da li trebamo studentima - kazao je on.

Svuda u svijetu, navodi Pešić, zna se da kada neko krši zakon da treba ne samo da odustane od toga što radi, nego i da odgovara. Na ovaj način su, smatra on, ugrožena i prava studenata.

PROBLEMI

- Sad bi svaki student teorijski mogao da tuži UCG zato što mu nije obezbijedio nastavu, jer u ugovoru ne piše da nastava treba da bude mentorska nego regularna - naveo je on.

Pešić kaže i da osuđuje Upravni odbor i Ministarstvo prosvjete zato što ne reaguju dok se krši kolektivni ugovor za UCG.

- Svako od nas ima pravo da tuži Univerzitet i mnogi će to da urade. Meni nije problem da tražim to na sudu. To će trajati, ali ću dobiti spor, a u međuvremenu će oni svoje da odrade. To je njihov način funkcionisanja. Neću podnositi tužbu jer očekujem da država stane u odbranu kolektivnog ugovora. Ovo nije način na koji se jedna institucija ophodi i nije način na koji država treba da ima odnos prema UCG, akademskoj zajednici i studentima - kategoričan je on.

Predsjednik Sindikata UCG Vukašin Zogović rekao je nedavno za Pobjedu da je smanjenjem oktobarskih plata prekršen kolektivni ugovor za UCG zbog čega je ranije na sastancima koje je obavio sa rektorom Danilom Nikolićem, prorektorkom Đurđicom Perović i generalnom sekretarkom Jelenom Pajković zatražio da im se na novembarska primanja vrati oduzeti iznos.
 

Portal Analitika