Društvo

Mirović vraćen sa Dobrakova

Profesor prava Dejan Mirović vraćen je juče sa graničnog prelaza Dobrakovo zbog procjene crnogorskih bezbjednosnih službi da bi boravkom u našoj zemlji mogao uticati na bezbjednosne prilike - potvrđeno je Pobjedi u vrhu Uprave policije.
Foto: IN4S.net
Foto: IN4S.net
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Pobjedi nezvanično saopšteno, utvrđeno je da bi ulaskom Mirovića u našu zemlju bila ugrožena nacionalna sigurnost države.

- Ove procjene uslijedile su nakon detaljnih analiza koje, između ostalog, sadrže i izjave u intervjuima koje je Mirović davao, a imaju negativan kontekst na račun Crne Gore - kazao je ovaj izvor.

Mirović je u Crnu Goru pokušao da uđe oko 16 sati i bio je sam u vozilu.

Pobjeda je ranije objavila da su Mirović, pjesnik Matija Bećković, te istoričari Čedomir Antić i Aleksandar Raković na spisku nepoželjnih u našoj državi, ali je to sa najviših državnih adresa negirano.

Njih četvorica, iako je bilo planirano, nijesu se pojavili na manifestaciji povodom proslave takozvane Podgoričke skupštine koja je održana 1. decembra u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Vlada se tada oglasila saopštenjem navodeći da takav dokument ne postoji, već da nadležni „u svakom konkretnom slučaju procjenjuju koja bi lica svojim djelovanjem mogla ugroziti zaštićene vrijednosti i interese Crne Gore i građana“.

- Iako nam se to želi podmetnuti, ovaj pristup nema nikakve veze sa zabranom slobode mišljenja, već se jedino i isključivo odnosi na sprečavanje stranih državljana da u Crnoj Gori izazivaju ili podstiču netrpeljivost, vrijeđaju ugled ili slave nasilni nestanak Crne Gore – poručili su tada iz Vlade.

Profesor i političar Dejan Mirović, porijeklom iz Crne Gore, u kontinuitetu je atakovao na našu državu, a jedna od njegovih izjava je da je „sramotno da u Srbiji švercersko-kriminalni režim iz Crne Gore ima toliku moć“.

- U Srbiji imamo apsurdnu i sramotnu situaciju da jedan švercersko-kriminalni režim, koji je na vlasti u Crnoj Gori, ima nesrazmjernu, ogromnu moć u Srbiji - od medija, policije i podzemlja - u odnosu na broj stanovnika i BDP koji ima - kazao je on.

On je juče portalu IN4S potvrdio da je vraćen sa granice iako je policiji saopštio da je posjeta privatna i da želi da obiđe rodnu kuću i porodicu u Ulcinju. Rekao je da je dobio rješenje o zabrani ulaska br 240/18-1152 koje će dostaviti i srpskim vlastima.

- Izostanak odgovarajuće reakcije srpskih vlasti na progon četvorice intelektualaca je samo pružio novi podsticaj delirijumu crnogorskih vlasti koje očigledno imaju patološku težnju da uređuju i javnu scenu i medije u Srbiji. Kršenje naših ljudskih prava je opasan presedan koji pokazuje da će režim u Podgorici na osnovu aribitrarnog odlučivanja progoniti nepodobne Srbe ne samo u Crnoj Gori već izgleda i u Srbiji - izjavio je Mirović za ovaj portal.

Portal Analitika