Društvo

Očekivanja da projekat izgradnje i prečišćavanja otpadnih voda bude urađen kvalitetno i u roku

Projekat izgradnje i prečišćavanja otpadnih voda, vrijedan 2,39 miliona eura izuzetno je značajan za građane i Opštinu Danilovgrad, a očekivanja su da bude urađen kvalitetno i u predviđenim rokovima. 
Očekivanja da projekat izgradnje i prečišćavanja otpadnih voda bude urađen kvalitetno i u roku
PR Centar/Portal AnalitikaIzvor

To su saopštili predstavnici Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija DOO Danilovgrad i kompanije “KARKANIJAS” iz Grčke, koji su danas potpisali ugovor za projekat izgradnje i prečišćavanje otpadnih voda.

Direktor Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija DOO Danilovgrad, Darko Đuričković, pojasnio je da je firma KARKANIJAS, kao izvođač radova, u obavezi da projektuje i izgradi postrojenje.

„Rok završetka, ovog značajnog projekta, je četiri i po godine. Od toga se dvije i po godine odnose na projektovanje i izgradnju samog postrojenja, a dvije godine na period otklanjanja nedostataka i izdavanje sertifikata za izvedene radove“, objasnio je Đuričković.

Projektovaće se, kako je pojsanio šest plus šest hiljada, odnosno za 12 hiljada stanovnika, a u prvoj fazi će se, kako je dodao, uraditi postrojenje za šest hiljada stanovnika.

„To je u ovom momentu dovoljno. Nadam se da će, ovaj značajan projekat za našu opštinu i za naše društvo, biti završen u roku i da će se time zaokružiti ukupni projekat izgradnje infrastrukture Opštine Danilovgrad“, rekao je Đuričković.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da su velika očekivanja lokalne samouprave, građana i cijele države da se projekat uradi kvalitetno i u rokovima.

„Dugo je trajala priprema projekta. Došao je dan u dane oslobođenja grada, u dane naše Opštine i u dane kada Crna Gora 10. decembra u Briselu otvara Poglavlje 27. Čini nam se da treba da budemo ponosni i srećni što smo dio briselske ekipe, koja će otvoriti Poglavlje 27 - Zaštita životne sredine. Spremni smo da budemo partneri Vodovodu i kanalizaciji i naravno firmi koja je dobila posao“, rekla je Kovačević.

Ona je kazala će period, dok se projekat kompletno ne završi, biti naporan.

„Ponosni smo i srećni što smo dio projekta. Očekivanja koja imaju naši građani i rukovodstvo ove lokalne samouprave su da se ovo radi u roku i da se, što je najvažnije, uradi kvalitetno. Čestitam firmi koja je dobila posao, preduzeću Vodovod i kanalizacija, i želim da im kažem da ih čeka ogroman posao da ovaj projekat, od prvog dana, odrade onako kako očekuju građani“, rekla je Kovačević.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, Jovan Martinović,  kazao je da su slični projekti rađeni po master planu resornog ministarstva i da je skoro polovina crnogorskih opština u fazi realizacije ili je već realizovala projekte tog tipa.

„Imamo dvije opštine, koje su u fazi pripreme ove jako složene dokumentacije. Zadovoljstvo je danas prisustvovati ovom događaju, zbog toga što je to posljednja, četvrta, faza kada je Danilovgrad u pitanju. Prva faza, rekonstrukcija i proširenje vodovodne mreže, je već završena. Druga faza, vezano za upravljanje sistema putem skade će uskoro biti stavljena u funkciju“, naveo je Martinović.

Dva projekta koja, kako je rekao, iziskuju najviše vremena i pripreme su projekat rekonstrukcije kanalizacione mreže i projekat izgradnje i prečišćavanja otpadnih voda.

„Očekujem da će lokalna uprava na čelu sa predsjednicom Kovačević i svi subjekt, koji su uključeni u ovaj projekat, na pravi način pratiti projekat i nakon izbora nadzora sve usmjeriti u pravcu da se ne probiju rokovi predviđeni za izgradnju ovog postrojenja“, istakao je Martinović.

Direktor kompanije “KARKANIJAS” iz Grčke, Georgios Karkanias, rekao je da je ta kompanija iskusna i da bi projekat trebalo da bude završen na vrijeme i sa odgovorajućim kvalitetom.

„Ono što smo mi naučili, kroz projekte koje smo radili do sada, jeste da radimo sa lokalnom samoupravom i sa lokalanim stanovništvom u samom kvalitetnom završetku ovakvih projekata. Jasna nam je važnost projekta za Opštinu Danilovgrad. Ovdje smo da budemo partneri sa njima u našem krajnjem dometu“, rekao je Karkanias.

Portal Analitika