Politika

Proces proširenja EU pokretačka snaga pozitivnih promjena u regionu

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutin Simović učestvovao je danas, 4. decembra, na Samitu Centralnoevropske inicijative, koji se održao u Zagrebu. CEI je najstarija i najveća regionalna inicijativa na prostoru Centralne i Jugoistočne Evrope, koja ima sedamnaest članica, a uspostavljena je 1989. godine u Budimpešti, kao prvo tijelo regionalne saradnje nakon okončanja Hladnog rata. 
Proces proširenja EU pokretačka snaga pozitivnih promjena u regionu
Portal AnalitikaIzvor

Domaćin ovogodišnjeg Samita, koji se održao na temu „Izgradnja sigurnosti, podsticanje ekonomije, omogućavanje prosperiteta“ je bio premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Potpredsjednik Simović je u izlaganju na plenarnoj sesiji istakao da je Crna Gora u poslednjih 12 godina, od obnove nezavisnosti, jasno potvrdila posvećenost zajedničkoj akciji u okviru ovog regionalnog mehanizma. Kazao je da Inicijativa već skoro trideset godina predstavlja okvir za produktivnu saradnju u brojnim oblastima i saradnju koja je doprinosila zamahu za pozitivne promjene u regionu i otvaranju novih stranica naše zajedničke istorije.

Simović je istakao da je Crna Gora posvećeno radila i danas radi na uspostavljanju i jačanju povezanosti sa regionom Zapadnog Balkana, EU i šire i da je konstruktivna i iskrena uloga Crne Gore u ovim procesima prepoznata i smatramo je jednim od naših značajnih dostignuća.

„Naučili smo iz istorije da samo stabilan i siguran Zapadni Balkan podrazumijeva stabilniju i sigurniju Evropu. Stoga je sigurniji region u interesu svih naših međunarodnih partnera“, kazao je Simović i dodao da je Crna Gora svoje odgovore na izazove dala članstvom u NATO, posvećenošću i regionalnim liderstvom na putu EU integracija, snaženjem i podsticanjem regionalne saradnje, očuvanjem multietničkog sklada i posvećenom radu na ostvarivanju ekonomskog razvoja.

Simović je istakao uvjerenje da postoji jasan konsenzus da je proces proširenja glavna pokretačka snaga pozitivnih promjena u regionu. Potvrdio je spremnost Crne Gore da svoja iskustva i rezultate koje ostvaruje u integracionim procesima, partnerski podijeli sa svima.

U završnom dijelu obraćanja, potpredsjednik Simović je apostrofirao da ulazimo u ključni period za evropsku budućnost regiona. „Treba da budemo svijesni da društvene, ekonomske i bezbjednosne transformacije mogu donijeti velike mogućnosti našim društvima. Odlučni proces evropskih integracija, koji bi bio sproveden od strane regionalnih i EU lidera, pomogao bi regionu da riješi svoje bilateralne sporove, popuni regionalne i nacionalne sigurnosne praznine, poboljša vladavinu prava i podstakne ekonomsku transformaciju“, zaključio je Simović.

Na Samitu su potvrđena i usvojena četiri dokumenta: Smjernice i Pravilnik o radu CEI, Izvještaj o sprovođenju Akcionog plana CEI za period 2018-2020 za 2018. godinu, Odluka o izboru Roberta Antonionea za novog generalnog sekretara CEI i Finalne liste projekata koji će se finansirati iz Fonda za saradnju u 2019. godini.

Održavanjem ovog Samita Hrvatska privodi kraju predsjedavanje CEI, a novi predsjedavajući je Italija.

Portal Analitika