Društvo

Zbog pasa lutalica ugrožena bezbjednost građana

Zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković, postupajući po pritužbi majke iz Nikšića čije su dvoje djece napali psi lutalice, upozorila je državne i lokalne organe da problem pasa lutalica mora da bude riješen, ističući da je ovim napadima djeci ugroženo pravo na opstanak i razvoj, kao i na fizički integritet.
Zbog pasa lutalica ugrožena bezbjednost građana
PobjedaIzvor

Maloljetnu Nikšićanku pas lutalica napao je krajem maja, a lani na putu od škole do kuće njenog brata. U njegovom slučaju porodica je vodila parnični postupak za naknadu materijalne i nematerijalne štete. Mijušković je u mišljenju navela da je zabrinjavajuće što se ova situacija ponavlja zbog čega roditelji moraju da prate djecu do škole, piše Pobjeda.

“Evidentno je da službe lokalne samouprave u kontinuitetu pokušavaju da riješe problem, ali je nesporno da su psi lutalice i dalje prisutni na ulicama. Zaštitnik primjećuje i da se organi lokalne samouprave u svojim postupanjima oslanjaju na pomoć nevladine organizacije Azila za pse istakla je ona, dodajući da je problem lutalica evidentan i u drugim opštinama, te da to dovodi do situacije ugroženosti bezbjednosti svih građana.

Opština Nikšić, kao i ostale lokalne samouprave, zaključila je Mijušković, u potpunosti ne može riješiti problem pasa lutalica bez uspostavljanja centralnog registra gazdinstava i elektronske baze podataka o životinjama, kojim bi se pratilo i kontrolisalo sprovođenje mjera, identifikacija i registracija životinja. To bi, kako je navela, trebalo da bude uspostavljeno u sklopu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ministarstvo treba da uspostavi evidenciju o pronađenim životinjama i njihovom zbrinjavanju ili usmrćivanju. Ovaj resor dužan je da u roku od 30 dana zaštitniku dostavi izvještaj o radnjama i mjerama preduzetim za izvršenje preporuka”, napisala je Mijušković. Zatražila je i od nikšićke opštine da preduzmu radnje i mjere koje će doprinijeti obezbjeđivanju sigurnosti, povećanoj bezbjednosti kretanja djece i građana preko javnih površina.

 

“Treba da preduzmu potrebne mjere i radnje za uklanjanje – hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica na javnim površinama i obezbijedi uslove za njihovo zbrinjavanje”, navela je ona.

Iz Savjeta za zaštitu životinja nedavno su saopštili da će početi da rade strategiju za pse lutalice. Kazali su da će strategija biti okvirni dokument zasnovan na najboljoj praksi i standardima međunarodne organizacije za zdravlje životinja.

Portal Analitika