Region

Neće iz Skupštine dok ne sretnu Hana

Poslanici Srpske liste zatvorili su se u zgradi kosovske skupštine u Prištini, gdje će ostati do dolaska komesara Johanesa Hana, kako bi ga, kako su rekli, upoznali sa situacijom i potencijalnom humanitarnom krizom sa kojom će se suočiti srpski narod, ukoliko se taksa od sto odsto hitno ne povuče.
Neće iz Skupštine dok ne sretnu Hana
Agencije, RTSIzvor

Poslanik Srpske liste Igor Simić, obratio se javnosti iz kosovske skupštine poručujući da su se danas zatvorili u prostorije Skupštine Kosova kako bi zahtijevali hitan sastanak sa predstavnikom Evropske unije koji dolazi u Prištinu sjutra.

Poslanici Srpske liste su poručili da moraju mirno i demokratski da se bore za prava srpskog naroda.

Prethodno je predsjednik Srpske liste Goran Rakić, poslije vanredne sjednice Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici, saopštio da su srpski poslanici ušli u zgradu kosovske skupštine u Prištini i da će tu ostati do dolaska evropskog komesara Hana.

Prema riječima Rakića, legitimni srpski predstavnici boriće se demokratskim sredstvima da, kako je rekao "naša djeca imaju pravo na hranu i normalan život".

Rakić je poručio da je sav narod uz srpske poslanike i da ih podržavaju da istraju u borbi.

"Pokušaćemo da budemo na vezi sa našim poslanicima koji neće napustiti prostorije skupštine, dok se ne susretnu sa Hanom", naglasio je predsjednik Srpske liste Goran Rakić.

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han sutra dolazi u Prištinu kako bi sa tamošnjim zvaničnicima razgovarao, između ostalog, o taksama uvedenim na robu iz centralne Srbije.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da će fokus posjete biti na nedavnoj odluci kosovskih vlasti da nametnu takse na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prošlo je 12 dana od kada su prištinske vlasti podigle taksu na 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Svih životnih namirnica ima, ali je pitanja do kada će ih biti, javlja dopisnik RTS-a iz Kosovske Mitrovice. Srbi koji žive u enklavama osjećaju dodatni pritisak i sve više strahuju za svoju egzistenciju.

 

 

Portal Analitika