Politika

Biće još investicija iz Emirata

Posljednji podaci ukazuju da je Crna Gora jedna od najbrže rastućih ekonomija u regionu i šire, sa postignutom stopom ekonomskog rasta od 4,8% u prvoj polovini ove godine. Već je prepoznata kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na Mediteranu i jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu.
Biće još investicija iz Emirata
Nova PobjedaIzvor

 Drugi sektori, kao što su energetski i poljoprivredni sector, takođe pokazuju veliki potencijal. U tom smislu, smatramo da je Crna Gora na pravom putu i ima dobre izglede za budućnost - kaže u intervjuu Pobjedi ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori Abdulsalam Hareb Obaid Al Romaithi. Ističe da je najvažniji preduslov za razvoj jedne nacije dugoročno planiranje održivog razvoja i utvrđivanje strategija sa jasnom vizijom kako postići planirane dugoročne razvojne ciljeve.

POBJEDA: Ujedinjeni Arapski Emirati i Crna Gora imaju odlične bilateralne odnose koji se konstantno razvijaju uz međusobno uvažavanje. Kako vidite buduće odnose dvije zemlje?

ROMAITHI: Ove godine Ujedinjeni Arapski Emirati i Crna Gora obilježavaju deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, koje već tradicionalno sada razvijamo u duhu prijateljstva, povjerenja, solidarnosti i razumijevanja.

U proteklih deset godina Ujedinjeni Arapski Emirati i Crna Gora su naučili puno jedni o drugima i pronašli način da rade zajedno u mnogim oblastima kao partneri. Ove veze se temelje na načelima saradnje i međusobnog uvažavanja i dostigle su nivo strateškog partnerstva između dvije zemlje i njihovih naroda. Kao rezultat te saradnje potpisali smo veliki broj značajnih sporazuma u cilju unapređenja odnosa i postizanja zajedničkih ciljeva u skladu sa interesima dva naroda. 

Ovo je prava prilika da još jednom potvrdimo našu predanost i prenesemo poruku prijateljstva narodu i Vladi Crne Gore. Ujedinjeni Arapski Emirati snažno podržavaju Crnu Goru i bićemo posvećeni da naše odnose učinimo još jačim.

POBJEDA: Crna Gora je posvećena izgradnji dugoročnog ekonomskog partnerstva sa UAE. Da li u budućnosti Crna Gora može postati tako razvijena ekonomska destinacija poput Emirata?

ROMAITHI: Najvažniji preduslov za razvoj jedne nacije je dugoročno planiranje održivog razvoja i utvrđivanje strategija sa jasnom vizijom kako postići planirane dugoročne razvojne ciljeve. Ujedinjeni Arapski Emirati duguju veliku zahvalnost svojim očevima nacije na upornosti, mudrosti i viziji koje su za rezultat imale izgradnju moderne i progresivne nacije.

Kroz dugoročne investicije i posvećenost otvorenoj ekonomiji, izgradnjom fer i inovativnog društva, UAE je postao globalni centar za trgovinu i regionalni ekonomski lider. Ova godina se poklapa sa stogodišnjicom rođenja pokojnog šeika Zayed bin Sultan Al Nahyana, rodonačelnika UAE, i u tom duhu obilježavamo 2018. kao ,,Godinu Zayeda“, u znak zahvalnosti za njegovu mudrost i viziju koja nas je vodila da postanemo ono što sada jesmo. Crna Gora je već ostvarila značajan napredak od ponovnog uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine. 

Politički sistem je stabilan, što doprinosi stvaranju sigurnog i bezbjednog okruženja za strana ulaganja i unutrašnji razvoj zemlje. Političko rukovodstvo je obezbijedilo kontinuitet nacionalne vanjske politike s jasnom perspektivom nacionalne privrženosti evroatlantskim integracijama. Posljednji podaci ukazuju da je Crna Gora jedna od najbrže rastućih ekonomija u regionu i šire, sa postignutom stopom ekonomskog rasta od 4,8% u prvoj polovini ove godine. 

Crna Gora je već prepoznata kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na Mediteranu i jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu. Drugi sektori, kao što su energetski i poljoprivredni sector, takođe pokazuju veliki potencijal. U tom smislu, smatramo da je Crna Gora na pravom putu i ima dobre izglede za budućnost, i mi smo uvjereni da će Crna Gora ostvariti svoje razvojne ciljeve u budućnosti. 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika