Svijet

Makron: Prihvatam protivljenje, ali nikada neću prihvatiti nasilje

Povodom velikih nereda u Parizu tokom današnjeg protesta pokreta "Žuti prsluci", francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da neće nikada prihvatiti nasilje u svojoj zemlji i da će sjutra održati sastanak s predstavnicima vlasti, prenio je list Mond.
Foto: G20 Argentina/Handout via REUTERS
Foto: G20 Argentina/Handout via REUTERS
N1Izvor

"Nikada neću prihvatiti nasilje", rekao je Makron u Buenos Ajresu gdje je učestvovao na dvodnevnom samitu Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja G20.

Prema posljednjim podacima koje kruže u tamošnjim medijima, više od 110 osoba je povrijeđeno, od kojih 17 pripadnika snaga bezbjednosti.

Radio France Info prenio je da je privedeno 270 ljudi.

"Odgovorni za nasilje žele haos... Biće identifikovani i na sudu će odgovarati za svoje postupke. Uvijek ću prihvatati da postoji protivljenje, ali neću nikada prihvatiti nasilje", rekao je Makron, koji će odmah po povratku iz Argentine održati sastanak s vlastima.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner izjavio je večeras za televiziju TF1 da je u pitanju "strategija profesionalaca za izazivanje nereda" i dodao da se situacija smirila ali još nije u potpunosti bezbjedna.

Premijer Eduar Filip je zbog nereda otkazao sjutrašnje putovanje na jednu međunarodnu konferenciju u Poljskoj.

Neke TV stanice su prekinule redovan program i emituju vijesti i specijalne emisije o neredima.

Građani na društvenim mrežama postavljaju fotografije i video-snimke "bojnog polja" u šta se pretvorio zapadni i otmeni dio Pariza gdje je i Trijumfalna kapija.

Pokret "Žuti prsluci" organizuje proteste širom Francuske od 17. novembra zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo u sklopu ekoloških mjera, ali se protest pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva građana politikom Makrona.

Portal Analitika