Društvo

Bolje da vlast podigne spomenik Musoliniju, nego Titu (FOTO)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, kazao je na svečanoj akademiji povodom vijeka od Podgoričke skupštine, da je vlastima glavnog grada bolje da podignu spomenik Benitu Musoliniju, nego Josipu Brozu Titu.
Bolje da vlast podigne spomenik Musoliniju, nego Titu (FOTO)
Izvor

„Podjele su plod onoga kome sad ponovo podižu spomenik u Crnoj Gori, što je zapanjujuće. Manje je zaslužan za katastrofu Podgorice Musolini od Josipa Broza. I ako hoće već da podižu nekome spomenik, neka podignu Musoliniju a ne Brozu. Jer po njegovoj naredbi, preko Peka Dapčevića, saveznici su bombardovali Podgoricu i poginulo je oko 2.000 ljudi. On je bio revolucionar i cilj mu je bila borba protiv ideoloških protivnika. To je tragedija naših komunista. Njihov antifašizam je za duboko poštovanje – nema sumnje, ali su oni iskoristili antifašizam da se bore bratoubilaštvom protiv sopstvenog naroda, da pobiju najuglednije ljude...“, istakao je mitropolit.

0112proslavahram2

On je na svečanosti u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, rekao da ne razumije kako se budućnost može graditi na „potezanju pitanja od prije 100 godina.

„Poštujem sve političare, ali ne razumijem ovakav odnos prema sopstvenom narodu, prema sebi. Kakav je duh iza toga? To je duh krvnih osveta, protiv kojih se borio Sveti Petar Cetinjski. To je duh onih sukoba između guvernadurovića i Petrovića, sukob između zelenaša i bjelaša, pa onda duh onih ideoloških sukoba iz 1941 – 1945. Taj ideološki sukob je porodio rascjep u biću ovoga naroda, i to podržavati na najuglednijem tijelu Crne Gore – ja to ne razumijem“, istakao je on.

0112proslavahram4

Da nije bilo Podgoričke skupštine, kaže mitropolit Amfilohije, sigurno ne bi bilo ni Kraljevine Jugoslavije.

„A da nije bilo Kraljevine Jugoslavije ne bi postojala ni Jugoslavija za vrijeme Josipa Broza Tita. Podgorička skupština je ugradila sebe u to jedinstvo“, smatra on.

0112proslavahram3

Proslava u Hramu je, prenosi IN4S, počela himnom kralja Nikole „Onamo namo“ u izvođenju hora „Svetog novomučenika Stanka“ iz Nikšića.

0112proslavahram1

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta, Momčilo Vuksanović, smatra da je ovih dana stepen netrpeljivosti prema srpskom narodu u Crnoj Gori dostigao vrhunac, čemu, kaže, doprinosi i Rezolucija (o poništenju odluka Podgoričke skupštine), koji je usvojio crnogorski parlament.

0112proslavahram5

Proslavi prisustvuju i Vladika Joanikije sa monašstvom i sveštenstvom, poslanici Demokratskog fronta, funkcioneri Ujedinjene Crne Gore, funkcioneri Prave Crne Gore, ambasador Srbije Zoran Bingulac i brojni građani.

Portal Analitika