Politika

Srbija da se uzdrži od miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore

Srbija treba da se uzdrži od bilo kakvog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, a djelovi vlasti, ili dio opozicije koji predstavlja Savez za Srbiju, moraju razumjeti da je ona nezavisna država i kao takva sama donosi odluke, smatraju u Liberalno demokratskoj partiji (LDP).
Srbija da se uzdrži od miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore
MinaIzvor

Navodi se da su to isti oni koji su ćutali kada je u Crnoj Gori pokušan državni udar 2016. godine, koji je ignorisan samo u Beogradu i Moskvi.

"Zato neka ni danas ne glume tužioce i sudije, jer njihovo miješanje u jedan sudski predmet neće sigurno pomoći ni Nebojši Medojeviću, za čiju su sudbinu danas, navodno, zabrinuti", kaže se u saopštenju LDP-a.

Ističe se da su oni ti koji bježe od dogovora sa Prištinom ili normalizacije odnosa između Srbije i BiH, a uvijek se jave kao dežurni branitelji velikosrpskih ideja, ne razumijevajući da postoje nezavisne države, sa institucijama koje ne traže nikakvo tutorstvo iz Beograda.

"Sada su ti djelovi vlasti i opozicije ujedinjeni, kao što su bili ujedinjeni u odbrani paravojnog kampa za djecu na Zlatiboru, jer razlike između njih suštinski ni nema, osim što glume jedni drugima protivnike po potrebi", kazali su iz LDP-a.

Srbija, kako navode, mora da se ponaša na takav način da brani sopstvene interese, bez uplitanja u dnevnu politiku onih država od kojih očekuje partnerstvo i zajednički rad.

"Svaka zemlja za sebe odlučuje o sopstvenoj budućnosti i konačno moramo da shvatimo da je Crna Gora odabrala svoj put, koji podrazumeva regulisanje unutrašnjih odnosa za koje ne mora i ne treba da polaže račune Srbiji", ocjenjuje se u saopštenju.

Navodi se da je Srbiji mnogo više od apela koji je Savez za Srbiju uputio Vladi, potrebna ozbiljna alternativa.

"Sposobna da se suoči sa svim greškama koje smo sami napravili, stvarajući, uz puno učešće ljudi koji su danas u Savezu za Srbiju, čitav niz imaginarnih neprijatelja po regionu, sa kojima, i dan-danas, imaginarno ratujemo", navode iz LDP-a.

Oni su kazali da je jedna od tih grešaka i "Nebojša Medojević, kolumnista mafijaskog glasila zemunskog klana „Identitet“, i dio organizacije koja je bila umešana u pokušaj puča i ubistva legitimnih predstavnika vlasti u Crnoj Gori".

"Da priznaju da su i sami proizvodili atmosferu u kojoj Srbija nema prijatelje u regionu, kao što ni danas sa ovom vlašću nemamo saveznike u okolnim zemljama, sa kojima delimo isti prostor i slične probleme. Zbog toga smo jedan dan u sukobu sa Zagrebom, drugi dan sa Sarajevom, treći dan sa Podgoricom, dok svakog dana imamo problem sa Prištinom", kazali su iz LDP-a.

Portal Analitika