Svijet

Pariz: U sukobima demonstranata i policije više od 80 povrijeđenih

U neredima u Parizu tokom protesta pokreta "Žuti prsluci" povrijeđeno je 80 osoba, među kojima 14 pripadnika snaga bezbjednosti, saopštila je policijska prefektura glavnog grada Francuske, prenosi list "Liberasion".
Foto: REUTERS/Stephane Mahe
Foto: REUTERS/Stephane Mahe
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su bila 183 privođenja i da širom zemlje protestuje 75.000 ljudi.

Sukobi demonstranata s policijom izbili su kod Trijumfalne kapije i avenije Jelisejskih polja koja je danas bila zatvorena za saobraćaj, dok su pješaci mogli da uđu jedino uz prethodni pretres policije.

Neredi su izbili i u sporednim avenijama te bogate turističke četvrti Pariza.

Mediji prenose fotografije Trijumfalne kapije u magli od suzavca.

Zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo u sklopu ekoloških mjera, "Žuti prsluci" povremeno protestuju širom Francuske od 17. novembra kada ih je na ulicama bilo 282.000.

Kasnije je broj demonstranata opao, ali se protest zaoštrio i pretvorio u izraz nezadovoljstva građana opštom politikom vlasti predsjednika Emanuela Makrona.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner pozvao je danas na mir, navodeći da je važno da u trećoj nedjelji protesta bude mirno kako bi onima koji žele da protestuju to bilo omogućeno.

Ministar je rekao da "Žuti prsluci" treba da se strukturišu i budu spremni na dijalog kako bi vlasti mogle da im izađu u susret.

Prvi sastanak s premijerom Eduarom Filipom u petak je propao, jer je jedan član delegacije tog pokreta napustio sastanak skoro na samom početku nezadovoljan što nije omogućeno televizijsko snimanje razgovora.

Pokret je najprije nastao spontano na društvenim mrežama, a kasnije je odredio zvaničnu delegaciju od osam osoba za razgovore s vlastima.

Portal Analitika