Politika

Medojević i dalje ćuti, a Knežević čeka u parlamentu

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ,,stavljen je u zatvor“ po nalogu Višeg suda, jer je odbio da svijedoči o navodima koje je ranije iznio da je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša sa 100 hiljada eura podmitio specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, kako mu ne bi odredio pritvor, saopšteno je iz Višeg suda.
Medojević i dalje ćuti, a Knežević čeka u parlamentu
Đurđica Ćorić
Đurđica ĆorićAutor
Nova PobjedaIzvor

Medojević je uhapšen preksinoć oko ponoći kada je napustio Skupštinu i krenuo ka svom stanu u Moskovskoj ulici. Policija je na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog presrela automobil u kome se kretao, privela ga i odvela u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

milan-knezevic-sudjenje-za-terorizam-1611-2017-dragan-mijatovic-005NALOG

Nalog za hapšenje izdat je i za lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića, koji je takođe odbio da svijedoči o ranije iznijetim tvrdnjama da mu je sudija Višeg suda tražio mito od 10.000 eura kako bi mu ukinuo presudu zbog napada na policajca tokom protesta Demokratskog fronta 2015. godine.

Knežević, međutim, još nije priveden u ZIKS, već se od trenutka hapšenja Medojevića nalazi u Skupštini i odbija da se dobrovoljno preda policiji.

- Rješenjima vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici, a nakon ukidanja prethodnog rješenja Apelacionog suda po razmatranju spisa predmeta, žalbenih navoda i ukidnih razloga, uvažene su žalbe Specijalnog državnog tužilaštva i preinačena rješenja sudije za istragu ovog suda. Svjedocima Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću određeno je stavljanje u zatvor jer su, pred Specijalnim državnim tužilaštvom i nakon što su bili novčano kažnjeni rješenjima vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici, ponovo odbili da svjedoče u predmetima Specijalnog državnog tužilaštva – saopšteno je iz Višeg suda.

Objašnjeno je da je privor Medojeviću i Kneževiću određen na dva mjeseca ukoliko u međuvremenu ne pristanu da svjedoče, njihovo saslušanje postane nepotrebno ili se krivični postupak završi.

Nalog za privođenje Medojevića i Kneževića izdat je iako prethodno nije pokrenuto ukidanja poslaničkog imuniteta koji uživaju, zbog toga što se u konkretnom slučaju ne radi o pokretanju krivičnog postupka već o mjerama prinude.

nebojsa-medojevic-sudjenje-za-pranje-novca-2706-2018-dragan-mijatovic-001-1OBRAZLOŽENJE

Međutim, u obrazloženju rješenja Višeg suda u koje je Pobjeda imala uvid, potvrđeno je da Ustav štiti pravo na slobodu mišljenja poslanika, ali i precizirano da se u Medojevićevom slučaju ne radi o iznošenju mišljenja, već činjenica.

- Svjedok je dao izjavu o činjenici da mu je konkretno lice dalo informaciju u vezi vršenja krivičnog djela koju je on prenio na svom Fejsbuk profilu... Ustavna odredba štiti poslanike od odgovornosti za davanje mišljenja, a ne od odgovornosti za neistinito iznošenje činjenica ili, kao u konkretnom slučaju, odbijanju da saopšti važne činjenice vezane za krivični postupak – navedeno je u obrazloženju, koje je potpisao predsjednik Višeg suda Boris Savić.

Iz Višeg suda je, takođe, pojašnjeno da se Knežević i Medojević u ovom slučaju tretiraju kao svjedoci, a ne okrivljeni, da su stavljeni u zatvor, a ne u pritvor, te da zbog toga nisu primijenjene odredbe vezane za imunitet.

- Odredbom člana 86 stav 3 Ustava propisano je da se protiv poslanika ne može pokrenuti krivični postupak niti odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnih djela za koja je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina. Međutim, sud je u konkretnom slučaju našao i dao razloge s tim u vezi da se radi o nepostupanju po građanskoj obavezi svjedoka da svjedoči, što je za posljedicu imalo stavljanje u zatvor i ne predstavlja ni pokretanje krivičnog postupka ni pritvor, već mjeru prinude za ispunjenje građanske dužnosti - navodi se u saopštenju.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika