Društvo

Radulović: Ovo je veliki uspjeh čitavog društva

Sve članice Evropske unije dale su zeleno svijetlo na pregovaračku poziciju Vlade Crne Gore za poglavlje 27 - životna sredina i klimatske pomjene, tako da su se, konačno, stekli uslovi da bude otvoreno na predstojećoj međuvladinoj konferenciji koja će se u Briselu održati 10. decembra, saopštio je juče ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.
Radulović: Ovo je veliki uspjeh čitavog društva
N.Đurđevac
N.ĐurđevacAutor
Nova PobjedaIzvor

On je na vanrednoj konferenciji za medije naveo da se radi o velikom uspjehu čitavog društva.

FINANSIRANJE

- Ovo je bio široki front i vrlo ozbiljna borba za uspjeh koji smo zaslužili kao moguće nijedan do sada... Otvaramo poglavlje 27 u 27-oj godini otkad je Crna Gora proglašena ekološkom državom. Neka i ovo bude neka simbolika. Iskreno vjerujemo da ćemo sve obaveze koje su predviđene pregovaračkom pozicijom blagovremeno izvršavati i time poglavlje podjednako uspješno zatvoriti- kazao je Radulović.

Odgovarajući na pitanje koliko će da košta rješavanje svih ekoloških problema, istakao je da shodno pregovaračkom poglavlju, odnosno nacionalnoj strategiji, taj iznos je oko milijardu i šeststo miliona eura.

- Finansiranje je vrlo precizno defininisano. Finansiraće se što iz nacionalnog budžeta, što iz fondova EU, zatim iz kreditnih sredstava, iz eko fonda. Činjenicom da se približavamo vratima EU biće nam otvoreni i mnogi fondovi koje sada ne možemo da koristimo - rekao je on.

Novac, kako je dodao, nije najveći problem, već je ,,ekspertiza ono što će trebati više nego bilo što drugo“.

- Obučavano svoj kadar. Ima tu ljudi koji su dostigli zavidan nivo znanja. Potpuno sam ubijeđen da smo na pravom putu - naveo je on.

Istakao je da je otvaranje poglavlja podjednako važno kako za Crnu Goru, tako i za EU, jer se ,,dokazalo da je proces pridruživanja živ i da funkcioniše po transparentnom pristupu ispunjavnja uslova“.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika