Politika

Đukanović uputio čestitku učesnicima Akademije sjećanja Crvena zastava slobode

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je danas čestitku učesnicima Akademije sjećanja “Crvena zastava slobode” Udruženju boraca NOR-a i antifašista Crne Gore uz zahvalnost organizatorima i najsrdačnije pozdrave.
Đukanović uputio čestitku učesnicima Akademije sjećanja Crvena zastava slobode
Portal AnalitikaIzvor

“Obilježavanje 75-godišnjice od osnivanja italijanske partizanske divizije „Garibaldi“ i 77 godina od čuvene Pljevaljske bitke, u jednom danu, samo po sebi simbolizuje slobodarski duh, univerzalni značaj i istorijske domete velike Narodnooslobodilačke borbe, koji prevazilaze crnogorske, i jugoslovenske okvire.  Pljevaljska bitka u kojoj je pao cvijet crnogorske mladosti, pokazala je, nakon velikih pobjeda u Trinaestojulskom ustanku, surovu realnost u kojoj se našla naša zemlja, i najavila dugotrajne ratne strahote, kroz koje je prošao crnogorski, kao i svi jugoslovenski narodi. Kao što je osnivanje italijanske partizanske divizije „Garibaldi“ bilo vjesnik skore slobode i pobjede nad fašizmom, za koju su zajedno ginuli jugoslovenski i italijanski partizani, vjesnik novog doba za naše, i za sve evropske narode”, navodi se u čestitci Đukanovića.

Kako je istakao, na tim novim temeljima trajno je učvršćeno tradicionalno prijateljstvo koje se ogleda i kroz nesebičnu podršku koju savremena Italija pruža Crnoj Gori i svim zemljama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije na njihovom evropskom i evroatlantskom putu.

“Događaji ovakve vrste, kada se sa pijetetom sjećamo zajedničkih žrtava, neraskidiva su veza između zajedničke prošlosti, i nadamo se bliske zajedničke evropske budućnosti, istorijske lekcije i inspiracija za generacije koje dolaze”, poručio je predsjednik.

Portal Analitika