Kultura

Na "Podgorica film festivalu" 16 premijera

Tokom "Podgorica film festivala" od 5. do 9. decembra, u Kulturno -informativnom centru “Budo Tomović”, podgorička publika imaće priliku da pogleda 26 filmova od čega će čak 16 imati crnogorsku premijeru.
Na "Podgorica film festivalu" 16 premijera
Portal AnalitikaIzvor

Glavna organzatorka festivala Sara Radović posebno istakla filmove koji su dobili brojne nagrade te bili zapaženi na najznačajnijim festivalima, a koje crnogorska publika nije imala priliku da vidi na redovnom bioskopskom repertoaru.

Festival će otvoriti dobitnik nagrade publike festivala Sundance i Rotterdam, danski kandidat za Oskara, film “Krivica” Gustava Molera. Na festivalu će se premijerno prikazati pobjednik Kanskog filmskog festivala „Kradljivci“.

Crnogorske premijere imaće i filmovi „Mlada žena“ i „Ljeto 1993.“ koji su osvojili nagrade za najbolje debitantske filmove festivala Kan i Sandens.

Publici će možda najzanimljiviji biti novi film Lars Von Trira, „The House that Jack Built“, kojim se Trir nakon sedam godina vratio u Kan u kome je prethodno bio označen kao persona non grata.

Ekskluzivno u Crnoj Gori, nakon premijere u Kanu „Kuća koju je Džek sagradio“ imaće svoju balkansku premijeru.

Radović je naglasila da je i ove godine posvećena posebna pažnja domaćim i regionalnim autorima.

Filmovi mladih crnogorskih reditelja: „Glava puna radosti“ Branislava Milatovića, „Peloid“ Bojana Stijovića i „Put“ Senada Šahmanovića dio su programskog segmenta rezervisanog za kratki film.

Samo nekoliko dana nakon premijere u Srbiji u Podgoricu stiže „Teret“ Ognjena Glavonića a crnogorsku premijeru imaće i bosanski film „Dobar dan za posao“.

U saradnji sa Eye on Films platformom i ove godine u okviru zasebnog programa biće prikazani najbolji debitantski filmovi evropskih autora. Prateći program Trećeg Podgorica film festivala biće radionice koje će se organizovati u saradnji sa MEDIA deskom i Filmskim centrom Crne Gore kao i razgovori o savremenoj kinematografiji sa autorima prikazanih filmova.

Predstavnica Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Sanja Vojinović naglasila je da je ovo treća godina kako Sekretarijat podržava Podgorica film festival. 

Festival je dio gradske manifestacije Decembarska umjetnička scena DEUS. Direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović najavio je program retrospektive stvaralaštva proslavljenog turskog reditelja Semiha Kaplanoglua.

U okvriu retrospektive publika će imati priliku da pogleda „Jusuf trilogiju“ te film „Zrno“.

Posljednji film iz trilogije „Med“ dobitnik je nagrade Zlatni medved Berlin film festivala.

Podršku ovom programu pružio je Yunus Emre Institut sa kojim je Kinoteka i ranije sarađivala a Martinović je najavio da će se saradnja nastaviti te da planiraju mnogo zanimljivih programa i u narednom periodu.

Na zvaničnoj ceremoniji otvaranja biće dodijeljena godišnja nagrada Crnogorske kinoteke za doprinos filmskoj umjetnosti, "Kino-oko".

Portal Analitika