Kultura

Spašavanje redova Judžina

Dobili smo supersonični omaž Džordžu Romeru i kultnom hororu „Night of the Living Dead“, ali i famoznom muzičkom spotu za „Thriller“ Majkla Džeksona. Zombiji i groblje, perfektna kombinacija.
Spašavanje redova Judžina
Objektiv/PobjedaIzvor

Finale devete polusezone serije „The Walking Dead“, simbolično i tipično kirkmanovski nazvano „Evolucija“, otvorilo je više pitanja nego što je podarilo odgovora. Srećom, ovog puta ta pitanja imaju dobru podlogu. Stresna epizoda sa malo ružičastog šmeka nagovijestila je u kom pravcu će se kretati druga polovina „devetke“. Sada je sasvim jasno - očekuje nas vrlo uzbudljiv period. Slobodno možemo da zaboravimo i oprostimo Kirkmanu poludosadnjikavu osmu sezonu.

 

Stripovska forma

Kraljica polja Mišon prvi put nakon dužeg vremena svraća u Hiltop da dovede Magnu i njeno društvo. Vjerovatno je očekivala hladni tuš koji je dobila od Hiltopa, u kom trenutno nema šefice Megi.

Prvi „šamar“ popila je od Tare, koja je de fakto Isusova (Megina) zamjenica, a drugi atipičan pljusak došao je od Kerol koja joj je u kratkim crtama objasnila zašto griješi solirajući i kakva je zapravo realnost situacije.

Polufinale sezone donijelo je popularne Šaptače u pravoj formi, koju obožavaju svi pravi zaluđenici stripom. Konačno smo ih vidjeli kao „obične“, opasne ljude koji su dobro skriveni u zombi tijelima i vrlo simpatično pričaju među sobom. No, našoj ekipici, koja se spojila prvi put poslije šest godina, predstavili su se kao horda zombija koja voli da skreće sa glavnog puta bez nekog posebnog razloga.

 

Težak zalogaj

Srećom, imamo Derila i njegovog psa po imenu Pas, pa možemo da se poigramo lova na divljač. Deril je vrlo brzo skapirao gdje se horda uputila i koji put vodi do Judžina, od kog je cijela stvar i krenula.

Mini projekat „Spašavanje redova Judžina“, kog je ošamućena Rozita morala da ostavi dok je bježala, na momenat je izgledao kao prelagan zalogaj. No, nakon što se Rozita probudila u Hiltopu i rekla da naša ekipica zapravo ne zna kome se suprostavlja, kreatori serijala vratili su nas, makar nakratko, u dobra, stara nepredvidljiva vremena.

Judžin je bio sakriven u velikoj, oronuloj kući koja je režiserski fenomenalno predstavljena. Hororistični eho bio je perfektan dodatak za finale polusezone.

- Kada su prošli pored nas, mogli smo da ih čujemo... kako šapuću - izgovara Judžin servirajući rečenicu koju su fanovi stripa čekali godinama!

Naravno, spašavanje Judžina moralo je da se zakomplikuje. Dobili smo supersonični omaž Džordžu Romeru i kultnom hororu „Night of the Living Dead“, ali i famoznom muzičkom spotu za „Thriller“ Majkla Džeksona. Zombiji i groblje, perfektna kombinacija.

 

Crnjakov bijeg

Jedini problem? Tokom perfektnog kombinovanja scena izgubili smo još jednog važnog lika - Isusa. No, nakon što ga je Šaptač posjekao mačem zato što „ne pripada ovom svijetu“, zvanično je počela nova eru. S druge strane, šteta. Lik poput Isusa bio je potreban ovom čudnjikavom miksu karaktera.

Nažalost, nijedna epizoda ne može da prođe bez precrnog Nigana koji se mijenja iz časa u čas. Iako nam je krajnje jasno da su ga kreatori „sačuvali“ isključivo zbog buduće borbe sa Šaptačima, nijesu mu dodijelili logičan prostor u scenariju.

Do ove epizode i Niganove mogućnosti da nakon toliko godina izađe iz školjke, otac Gabrijel nije zaključao njegovu ćeliju. Crnjak se oslobodio. S obzirom na to da se stvar sa Šaptačima dobro zakuvala, bilo je i vrijeme da Nigan ugleda svjetlost dana. Samo, to neće biti onako kako je on planirao...

Što god se dogodilo u drugom dijelu, jedno je sigurno - odlazak Rika i pomalo zbrzano pojavljivanje Šaptača obilježilo je devetu sezonu koja je imala više nego kratkovida rješenja. Sada stvar opet liči na stare dane, dobar scenario i lijepa režiserska rješenja.

 

L. MURSELJEVIĆ

 

FOTO: amc.com

Portal Analitika