Društvo

Kadija: Nezakonito sam smijenjena

Nijesam lopov, nijesam korumpirana i nijesam napravila nikakvu štetu RTCG-u. Nezakonito sam smijenjena, a ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje poslužio je samo kao izgovor za ranije pripremljenu smjenu, a i sada tvrdim, da je taj projekat donio samo dobro Javnom servisu – izjavila je juče u Osnovnom sudu bivša generalna direktorica RTCG Andrijana Kadija.
Kadija: Nezakonito sam smijenjena
PobjedaIzvor

Pred sutkinjom Biljanom Krgović u podgoričkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje po tužbi Kadije protiv Javnog servisa, zbog njene smjene sa mjesta generalne direktorice te medijske kuće. Profesionalizam Kadija je, svjedočeći prvi put, objasnila da RTCG nije ni cent uložio u projekat sa CGO, a da je njegova vrijednost bila 125.000 eura.

- Oni koji su bili dio projekta dobili su priliku da nauče kako se radi istraživačko novinarstvo, koje je u novinarstvu najviše priznato, a za koje RTCG nema ni vremena ni kapaciteta da se studiozno bavi određenim temama. Priče su se ticale ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, a što je najbitnije svi prilozi zaista odišu kvalitetom i ni gledaoci ni članovi Savjeta RTCG nijesu imali nijednu primjedbu na priloge i emisije - istakla je Kadija.

Urednica na projektu Svetlana Slavujević juče je tokom svjedočenja kazala da je projekat sa CGO bio šansa da se kroz istraživačke priče građani objektivno informišu o putu ka EU.

- Ovo je bila prva ovakva prilika za naše novinare i zato su organizovani seminari kako bi se naučili različitim tehnikama dolaženja do činjenica - kazala je Slavujević i dodala da su bila angažovana 23 novinara.

Bila je kategorična da nije bilo uticaja na nezavisnost Javnog servisa. Pojasnila je da je radila kao novinarka u TV Magazinu, a da je bila urednica na projektu. - U okviru TV Magazina objavljivali smo neke od priča iz ovog projekta. Primala sam honorar koji mi je isplaćivao CGO, ali bi bila uvreda da neko kaže da je bilo ko mogao da utiče na izbor sagovornika ili novinarske priče, to nikad ne bismo dozvolili - istakla je Slavujević.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika