Svijet

Ukrajinska crkva dobila autokefaliju

U Istanbulu je danas poslije podne završeno trodnevno zasijedanje Sinoda Carigradske patrijaršije koji je razmatrao i usvojio tekst ustava autokefalne Crkve u Ukrajini.
Ukrajinska crkva dobila autokefaliju
Antena MIzvor

Piše: Vladimir Jovanović

U službenome saopštenju Carigrada se kaže:

„U kontekstu prethodne odluke Vaseljenske Patrijaršije o odobravanju autokefalije Crkvi Ukrajine, a u očekivanju izdavanja patrijaršijskoga i sinodalnoga tomosa, Sveti Sinod je izradio ustavni akt Ukrajinske crkve”.

Na taj način Ukrajinska pravoslavna crkva postaje 15. kanonska crkva u Vaseljeni.

Ukrajinskoj naciji se kasnije danas putem TV obratio predśednik Petro Porošenko koji je saopštio razultate zasijedanja Sinoda u Carigradu.

Ranije je saopšteno da će sabor ujedinjenja ukrajinskoga pravoslavlja okvirno biti održan u decembru. Sinod u Carigradu će precizirati datum održavanja sabora u Kijevu, na kojem će ukrajinski arhijereji, uz koordinaciju egzaraha iz Carigrada, izabrati poglavara nove Crkve. Nakon toga, poglavar objedinjene Crkve Ukrajine će od Carigrada primiti tomos o autokefaliji.

U Carigradu je u toku večernje bogosluženje, kojim načelstvuje patrijarh Vartolomej. Nešto kasnije večeras očekuje se press konferencija u Carigradu…

* * *

Predśednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je, takođe, da je Sinod u Carigradu odobrio tekst tomosa i da je donio rješenje da se sazove ujedinjujući sabor ukrajinskih arhijereja.

Prema njegovim rečima, „samo je još jedan korak za završetak ovoga procesa".

„Našim pravoslavnim arhijerejima predstoji da se saberu i održe sabor ujedinjenja. Izabraće svoga predstojatelja koji će imati čast da primi tomos iz ruku Vaseljenskoga Patrijarha", rekao je šef ukrajinske države.

On je današnju odluku Carigrada ocijenio istorijskom, a obraćanje naciji, vidno raspoložen i sa skupljenim rukama u znak molitve, završio je riječima:

„Slava Bogu! Slava Ukrajini!”

U Carigradu je, u međuvremenu, novinarima podijeljen tekst službenoga saopštenja o odlukama Sinoda. Pod tačkom trećom toga dokumenta se govori o autokefaliji za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Objavljujem taj dokument…

Portal Analitika