Politika

Crna Gora spremna za članstvo do 2025. godine

Crna Gora će, uz snažnu političku volju i održiv napredak, potencijalno biti spremna za članstvo do 2025. godine, ocjenjuje se u Rezoluciji o Izvještaju o Crnoj Gori, koju je usvojio Evropski parlament (EP).
Crna Gora spremna za članstvo do 2025. godine
MinaIzvor

"Dok Crna Gora u procesu evropskih integracija ostvaruje dobar napredak u cjelini, poslanici Evropskog parlamenta pozvali su političke lidere da im prioritet bude rješavanje problema u oblasti vladavine prava, slobode medija, korupcije, pranja novca, organizovani kriminal i nasilje", kaže se u tom dokumentu.

Rezolucija, koja je usvojena sa 484 glasova, naglašava napore Crne Gore za konstruktivnu regionalnu saradnju i dobre bilateralne susjedne odnose.

Poslanici su podržali ratifikaciju Sporazuma o državnoj granici između Crne Gore i Kosova, i pozvali da se riješe granični sporovi sa drugima.

U tekstu se ukazuje na strateški značaj pristupanja Crne Gore NATO-u 5. juna 2017. godine i obezbjeđivanju stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu.

„Evropski poslanici dijele ocjenu Evropske komisije da će, uz snažnu političku volju i održiv napredak, Crna Gora potencijalno biti spremna za članstvo u EU do 2025“, kaže se u izvještaju, objavljenom na internet stranici EP.

Izvjestilac EP, za Crnu Goru Čarls Tanok rekao je da izvještaj naglašava jak napredak države i pozitivan je kada je u pitanju generelni pravac putovanja.

„Sa takvim dostignućima dolaze i veće odgovornosti. U tom pogledu, parlčament je jasno iznio svoju zabrinutost o slobodi medija u državi i potrebi da se intenzivira borba protiv korupcije i organizovanog kriminala“, rekao je Tanok.

On je rekao da je to njegov poslednji izvještaj kao izvjestioca za Crnu Goru.

„Ali želim dobro Crnoj Gori u budućnosti i ne sumnjam u njen uspješan eventualni put ka članstvu u EU“, zaključio je Tanok.

Portal Analitika