Podgorica

Vuković: Zeta dobija Dnevni boravak za djecu sa smetnjama u razvoju

Sa zadovoljstvom mogu reći da ćemo već u prvoj polovini 2019. godine dobiti savremeni objekat za boravak 30-ak djece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom, saopštio je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju objekta Dnevnog boravka u Golubovcima.
Vuković: Zeta dobija Dnevni boravak za djecu sa smetnjama u razvoju
Portal AnalitikaIzvor

“Posebno me raduje što je riječ o našim sugrađanima koji predstavljaju veliki potencijal. Nažalost, društvo koje je opterećeno mnogim predrasudama to uvijek tako ne vidi i mislim da je ovo najbolji način da se borimo protiv tih predrasuda”, istakao je gradonačelnik.

On je naglasio da ovaj čin doživljava kao polaganje kamena temeljca za neku obrazovnu ustanovu, jer ne bismo smjeli imati drugačiji odnos ni prema ovoj grupi naših najmlađih sugrađana.

“Raduje me što će oni u ovom prostoru imati stručnu pomoć  koja im je potrebna u vidu psihologa, pedagoga, socijalnih radnika i sve ono što im je potrebno  da odrastaju i da se razvijaju u nekim optimalnim uslovima. Posebno mi je drago što ćemo na ovaj način pomoći i roditeljima jer samo oni znaju koliko je teško pratiti razvojni put njihove djece. Takođe, drago mi je što ćemo u drugom dijelu imati jedan lijepi prostor za boravak lica sa invaliditetom, koje nažalost vrlo često u našem društvu prati jedna vrsta stigme. Glavni grad i gradska opština Golubovci, kojoj ovom prilikom čestitam na angažmanu na ovom projektu, uz podršku naših partnera iz Ministarstva rada i socijalnog staranja i uz ekspertsku pomoć ljudi iz UNDP-a  smo zajedno krenuli u realizaciju ovog projekta, tako da i u ovom dijelu grada dobijamo servis koji je potreban ovim kategorijama stanovništva za koje moramo činiti više kako bi postali ono društvo koje, vjerujem, svi želimo da budemo”, zaključio je gradonačelnik Vuković.

“Prvi put na ovom području počela je izgradnja objekta namijenjenog najranjivijim kategorijama našeg društva i zadovoljstvo je svih stanovnika Golubovaca, jer ćemo od ovog objekta imati višestruke koristi. Naravno, na ovaj način će se obezbijediti korišćenje stručne pomoći za rad sa svim korisnicima i usmjeriti njihov razvoj, u skladu sa pravilima struke. Sve ovo ne bi bilo moguće bez pomoći Glavnog grada, Ministarstva rada i socijalnog staranje i UNDPa, koji su se pokazali kao pouzdani partneri”, istakla je predsjednica Opštne u okviru Glavnog grada – Golubovci, Tanja Stajović.

Izražavajući zadovoljstvo što prisustvuje polaganju kamena temeljca za jedan ovako značajan servis za Glavni grad, direktor Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu Ministarstva rada i socijalnog staranja, Goran Kuševija istakao je da Grad prepoznaje značaj ulaganja u socijalne servise.

“To je dokazao i kroz otvaranje Dnevnog boravka na Starom Aerodromu. Vjerujem da će i ostale opštine koje nemaju dnevne boravke slijediti ovaj primjer. I sa nivoa Ministarstva pokazujemo podršku na način što ćemo finansirati opremanje objekta, odnosno već smo upaltili sredstva u iznosu od 40.000 eura i kroz participaciju koja bude neophodna za korisnike koji će biti smješteni u ovom objektu.

Podsjećamo, na parceli površine 1.188 m2, koja je u vlasništvu Glavnog grada, izgradiće se objekat površine 390 m2. Ukupna vrijednost projekta je oko 300.000 i planiranog kapaciteta za 30 korisnika. Rok za izgradnju je četiri mjeseca.

Portal Analitika