Politika

Krivokapić: 1918. se desila najklasičnija nasilna aneksija jedne države

Rezolucija Demokratskog fronta (DF) "Nikad više 1916." nije uvrštena u dnevni red današnjeg zasjedanja parlamenta. Poslanici će raspravljati o Predlogu rezolucije kojom se odluke Podgoričke skupštine proglašavaju ništavnim.
Krivokapić: 1918. se desila najklasičnija nasilna aneksija jedne države
Portal AnalitikaIzvor

Većina poslanika – njih 39 – bila je „protiv“ predloga DF-a, 17 je glasalo „za“, dok su dva poslanika bila uzdržana.

Predlagač rezolucije, visoki funkcioner DF-a Andrija Mandić, rekao je „da ne bi bilo onakve 1918. da nije bilo kapitulacije 1916.

Pričamo o 1916. i dinasitiji koja je izdala svoju vojsku i državu. 1918. je bila posljedica. Te godine se požnjelo ono što se posijalo 1916.“, istakao je on.

Obrazlažući rezoluciju kojom se odluke Podgoričke skupštine proglašavaju ništavnim, Branimir Gvozdenović iz Demokratske partije socijalista (DPS) je saopštio da je ovo važan politički dokument kojim se ukazuje na istorijsku nepravdu i njene posljedice.

Ovom rezolucijom želimo da ponovo stavimo istorijske činjenice u prvi plan u odnosu na opasnu politikantsku zloupotrebu jednog teškog perioda naše prošlosti, koje je rezultirao gubitkom državnosti. Podgorička skupština je označila formalizaciju ukidanja državnosti Crne Gore. Danas je lako razumjeti o kakvoj se manipulaciji radilo 1918. O Crnoj Gori se nikad više neće odlučivati van Crne Gore“, poručio je on.

Slaven Radunović iz DF-a smatra da je vladajuća većina predložila rezoluciju kako bi skrenula poažnju sa „svakodnevnih zaduženja i marifetluka koje priređuje crnogorskoj ekonomiji“.

Ova rezolucija će biti vrijedna koliko i toalet papir u budućnosti. Pravite falsifikat u naslovu razolucije da bi sakrili ko je živio tada u Crnoj Gori. Skupština se zvala 'Velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori', a Podgorička skupština je kolokvijalan naziv. Niste mogli da napišete tu činjenicu želeći da sakrijete pozadinu donošenja rezolucije. Crnu Goru ne možete napraviti antisrpskom“, ocijenio je on.

Poslanik DPS-a, istoričar Dragutin Papović, rekao je da je 1918. izvršen državni prevrat, odnosno ukidanje crnogorske države.

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić poručuje da se 1918. desila „najklasičnija nasilna aneksija jedne države“.

To se desilo Crnoj Gori. Nema opravdanja za odluku o poništenju države. S tuđom vojskom se ne pravi svoj država. Na krvi rođaka i braće se ne pravi država. Nigdje, a najmanje u Crnoj Gori. Dajte da stignemo makar dokle je stigao Petar I, dva i po vijeka prije nas. Dajte da prekinemo zavadu i neka 1918. doživljava svako kako hoće u privatnosti“, rekao je on.

Ervin Ibrahimović iz Bošnjake stranke (BS), naglašava da je 1918. period najvećeg egzodusa Bošnjaka iz Crne Gore.

Lider Demosa Miodrag Lekić kaže da je „tema rekonstrukcije istorije vrlo riskantna“. On predlaže da se rezolucija povuče iz skupštinske procedure.

Ne zato što se ne slažem s određenim elementima, već zato što ona ima negativne strane po odjek u Crnoj Gori, jer se njime produbljuju podjele. Kod nekih autora je to bio i cilj. Cilj je da se nastavi projekat podjela u Crnoj Gori. Crnoj Gori i kralju Nikoli je napravljena nepravda 1918. Međutim, mora se shvatiti kontetkst i metež istorije i demon istorije“, naveo je on.

Portal Analitika