Abiznis

Programima obuhvaćeno 3.649 nezaposlenih

U fokusu žene, dugoročno nezaposleni i mladi. Više od polovine raspoloživih sredstava usmjereno je sjevernom regionu.
Programima obuhvaćeno 3.649 nezaposlenih
Dnevne novine/Portal AnalitikaIzvor

Zavod za zapošljavanje ove godine raspolagao je sa 4,6 miliona eura za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja. Ovim sredstvima omogućena je realizacija i novih aktivacionih mjera, prioritetno namijenjenih nezaposlenim ženama, dugoročno nezaposlenim i mladim licima.

Osposobljavanje

Programi aktivne politike zapošljavanja realizuju se za 3.649 nezaposlenih, u kojma žene učestvuju sa 64,1%, mladi sa 28,7%, dok učešće dugoročno nezaposlenih iznosi 27,5%. Oko 47% učesnika programa su nezaposleni iz sjevernih opština Crne Gore.

Mjera obrazovanje i osposobljavanje odraslih realizovana je kroz programe obrazovanja za sticanje stručnih kvalifikacija i za sticanje ključnih vještina u cilju povećanja zapošljivosti, odnosno zapošljavanja uspješnih učesnika programa.

Izvođači  su organizatori obrazovanja odraslih, odnosno pravna lica koja posjeduju licencu, izdatu od Ministarstva prosvjete, za izvođenje javno važećih programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih.

Programi sticanja srtučnih kvalifikacija, realizuju se za 473 lica, a programi sticanja ključnih vještina za 739 nezaposlenih lica kojima je utvrđena potreba za usvajanjem dodatnih znanja, vještina i kompetencija traženih na tržištu rada.

Obrazovanje i osposobljavanje odraslih realizuje se za 1.212 nezaposlenih. Učešće žena je 52,6%, mladih 35,5% i dugoročno nezaposlenih (lica koja posao traže duže od 12 mjeseci) 43,1%. Oko 40% učesnika ove mjere su lica iz opština  sjevernog regiona.

Javni radovi

Polazeći od programskih ciljeva, utvrđenih na osnovu potreba i mogućnosti lica otežanog zapošljavanja, potreba korisnika programa od javnog interesa, a u okviru raspoloživih sredstava za ove namjene,  Zavod realizuje programe javnog rada za 1.332 učesnika. Realizacija ove mjere omogućila je prioritetno teže zapošljivim licima zapošljavanje na određeno vrijeme, u trajanju od tri do pet mjeseci, radi očuvanja i unapređenja njihovih radnih sposobnosti. U programima javnog rada žene učestvuju sa 53,5%, mladi 27,2%, a dugoročno nezaposlena lica sa 18,8%. Oko 56% učesnika ove mjere su nezaposleni iz sjevernih opština.

U cilju pružanja podrške starim licima u stanju socijalne potrebe, realizovan je program javnog rada »Njega starih lica«. U ovom programu, zaposleno je 112 lica, na određeno vrijeme, u prosječnom trajanju od pet mjeseci, na poslovima gerontodomaćice, za 920 korisnika.

Kroz programe zaštite životne sredine, obrazovne, kulturne i druge društveno korisne programe zaposleno je 633 lica iz evidencije Zavoda, na određeno vrijeme, u prosječnom trajanju od tri mjeseca.

U cilju adekvatne pripreme Crne Gore za turističku sezonu, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, JP Morskim dobrom, opštinama Glavnim gradom, Prijestonicom i javno komunalnim preduzećima, realizovan je i javni rad »Neka bude čisto«, u trajanju od četiri mjeseca. Kroz ovaj rad zaposleno je 80 nezaposlenih lica iz evidencije Zavoda, na poslovima čišćenja i održavanja magistralnih i regionalnih puteva u Crnoj Gori.

Samostalan rad

Program osposobljavanja za samostalan rad omogućio je da 50  nezaposlenih lica, sa stečenim srednjim obrazovanjem prije manje od dvije godine, da steknu prva radna iskustva u nivou obrazovanja, odnosno da se osposobe za samostalno obavljanje poslova. Program je realizovan u saradnji sa 33 poslodavaca iz privatnog sektora.

Učešće žena iznosilo je 46%, mladih 100%. Učešće lica iz sjevernih i manje razvijenih opština je 72%.

Kroz Program osposobljavanja za rad kod poslodavca 100 nezaposlenih lica, u nepovoljnom položaju na tržištu rada, uz finansijsku podršku Zavoda, osposobljava se za obavljanje poslova određenih radnih mjesta, u trajanju od jednog mjeseca. Nakon toga zaposleni su na poslovima za čije obavljanje su osposobljeni, u najkraćem trajanju od tri mjesaca. Program je realizovan u saradnji sa 56 poslodavaca iz privatnog sektora.

U program je uključeno 45% žena, 42 % mladih i 26 % dugoročno nezaposlenih lica. Učešće nezaposlenih iz sjevernih i manje razvijenih opština je 75%.

Podrška za 1.221 lice sa invaliditetom

Prepoznajući značaj razvoja socijalnog servisa za lica sa invaliditetom Zavod je, u saradnji sa javnim ustanovama i civilnim sektorom, realizovao program javnog rada “Personalni asistent”.

U ovom programu zaposleno je 507 lica, na određeno vrijeme, u prosječnom trajanju od pet mjeseci, na poslovima pružanja pomoći i podrške za 1.221 lice sa invaliditetom.

Portal Analitika