Crna hronika

Sudija odbio da Đurović svjedoči

Suđenje po tužbi bivšeg člana Savjeta Javnog servisa Gorana Đurovića, koji traži poništenje odluke o razrješenju, počelo je juče u podgoričkom Osnovnom sudu, a sudija je odbio prijedlog da on bude saslušan „jer nije od značaja za presuđivanje u ovoj pravnoj stvari“.
Sudija odbio da Đurović svjedoči
Portal AnalitikaIzvor

Krajem decembra prošle godine Skupština je razriješila Đurovića, nakon što je Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila da je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Pred sudijom Radomirom Vlaovićem, Đurovićev advokat Dalibor Tomović rekao je juče da ostaje pri navodima iz tužbe i zatražio da njegov klijent bude saslušan u parničnom postupku.

Prijedlogu se usprotivila zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Radomirka Raičević, koja je kazala da „je to nepotrebno, jer je tužilac već saslušan pred Agencijom za sprečavanje korupcije i pred Administrativnim odborom u Skupštini Crne Gore“.

Sud je odbio prijedlog advokata Tomovića i sljedeće ročište je zakazano 29. januara. Đurović se juče nije pojavio u sudnici. U tužbi se navodi da je razriješen nezakonito i pravno neutemeljeno.

- Tuženi je postupak razrješenja mogao pokrenuti samo na osnovu Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, koji nigdje ne predviđa da član Savjeta RTCG može biti razriješen samo zbog kršenja bilo kog člana Zakona o sprečavanju korupcije, pa tako ni čl. 42 st.1 u vezi čl. 11 i 13 koji se odnose na ograničenje u vršenju javne funkcije - navedeno je u tužbi.

U odgovoru na tužbu navedeno je da „odluka Skupštine Crne Gore koja se donosi u plenumu, glasanjem, ne može biti predmet preispitivanja pred sudom“.

- Ukoliko bi se prihvatilo da odluke o izboru i razrješenju javnih funkcionera donijete na plenumu, glasanjem poslanika u Skupštini, mogu biti predmet preispitivanje pred redovnim sudom, onda bi se na isti način mogle preispitivati i odluke o izboru članova Vlade, premijera i drugih javnih funkcionera koje bira Skupština, čime bi ušli u pravni haos, a takođe bi se obesmislila podjela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku i redovni sud postavio u ulogu kontrolora svih odluka drugih organa vlasti koje oni donose u okviru svojih nadležnosti, a time bi sud izašao iz okvira svoje nadležnosti - piše u dokumentu koji je potpisala Radomirka Raičević.

Portal Analitika