Abiznis

Biće rekonstruisano pet magistralnih puteva

Vlada i Evropska investiciona banka (EIB) potpisali su danas ugovor o rekonstrukciji pet magistralnih puteva u Crnoj Gori, u iznosu od 40 miliona EUR, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Biće rekonstruisano pet magistralnih puteva
Portal AnalitikaIzvor

Iz tog Vladinog resora su kazali da je ukupna dužina magistralnih puteva koji će biti rekonstruisani sredstvima iz tog kredita 125 kilometara, a realizacija projekta očekuje se od 2019. do 2022. godine. 

„Pomenutim projektom planirana je rekonstrukcija putnih pravaca Pljevlja–Mihajlovica, Barski most– Dobrakovo–Bijelo Polje, Berane–tunel Lokve– Rožaje, Lepenac–Ribarevine–Poda–Berane, i Kamenovo–Petrovac–Bar“, precizirali su iz Ministarstva finasnija. 

Ministar finasnija Darko Radunović je prilikom potpisivanja ugovora rekao da projekat „Program rekonstrukcije magistralnih puteva“ predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje saradnje između EIB-a i Crne Gore.

On je naveo da očekuje da će taj projekat u velikoj mjeri doprinijeti unaprjeđenju putne infrastrukture u Crnoj Gori. 

Radulović je podsjetio da se saradnja realizuje u oblasti putne i željezničke infrastrukture, komunalnih projekata, dok je za narednu godinu predviđeno da se saradnja proširi i na oblast obrazovanja.

„Kada je riječ o samim uslovima kreditiranja, ovaj kredit, u visini od 40 miliona EUR, karakteriše period otplate koji ne može biti duži od 20 godina od datuma prvog povlačenja sredstava, dok će grejs period biti maksimalno pet godina“, rekao je Radunović.

Kako je naveo, kamatna stopa će biti utvrđena u momentu povlačenja sredstava što će zavisiti od uslova na tržištu. 

Rdaunović je dodao da će konačni uslovi biće povoljni u skladu sa dosadašnjom saradnjom sa EIB-om“, saopštio je ministar Radunović.

Portal Analitika