Kultura

Uskoro objavljivanje do sada nepoznate arhivske građe o istoriji Crne Gore

Dr Iks istakao očekivanje da će objavljivanje do sada nepoznate arhivske građe o istoriji Crne Gore privući pažnju istoričara iz cijelog svijeta.
Uskoro objavljivanje do sada nepoznate arhivske građe o istoriji Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je direktora Istorijskog arhiva Vatikana Johana Iksa koji boravi u posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako je saopšteno,  direktor Istorijskog arhiva Vatikana istakao je da Crna Gora prva država sa kojom je uspostavljena saradnja putem precizno definisanog projekta pripreme i korišćenja i arhivskog materijala od kasnog Srednjeg vijeka pa nadalje, na osnovu koga će uslijediti pripema odgovarajućih publikacija.

"Planirano je da se krene sa realizacijom projekta početkom naredne godine. Dr Iks je takođe istakao očekivanje da će objavljivanje do sada nepoznate arhivske građe o istoriji Crne Gore privući pažnju istoričara iz cijelog svijeta.Jedan od dokumenata koji ima neprocjenjivu vrijednost za obje strane, a koji se čuva i Arhivu kojim on rukovodi, jeste Konkordat potpisan 1886. godine između Knjaževine Crne Gore i Svete Stolice, istakao je direktor Istorijskog arhiva Vatikana", zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika